Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Ε.Ε.-Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, ΕΔΩΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΟΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ «ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ» ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τα κόμματα και οι δυνάμεις της "ευρωλατρείας'', που έσπευσαν, δήθεν, να κρατήσουν αποστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι αυτοί που νομοθέτησαν προκαταβολικά το αντιδραστικό μέτρο προς όφελος των εργοδοτών.



Στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, εκπροσωπώντας τους εργοδότες της Αθήνας και συνολικά την τάξη του, έριξε στο τραπέζι την πρόταση να δουλεύουν οι εργαζόμενοι τρεις ή τέσσερις φορές τη βδομάδα, με αντίστοιχη μείωση στις αποδοχές τους, προκειμένου να ξεπεράσουν οι επιχειρήσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος την επερχόμενη οικονομική κρίση. Με άλλα λόγια, ο Κ. Μίχαλος ζήτησε από την κυβέρνηση πιο θαρρετά να σπρώξει τους εργαζόμενους στη φωλιά του λύκου, να μετακυλήσει εξ ολοκλήρου στην πλάτη τους τις συνέπειες της κρίσης, για να πάρει ανάσα η εργοδοτική κερδοφορία, τώρα που μπήκε στον κύκλο της οικονομικής κρίσης.

Οι προτάσεις του ΕΒΕΑ συμπληρώθηκαν και ολοκληρώθηκαν λίγες μέρες αργότερα, όταν ο Κ. Μίχαλος ζητούσε να καλύπτει ο ΟΑΕΔ το υπόλοιπο από το μισθό που θα έχαναν οι εργαζόμενοι σε περίπτωση εφαρμογής της «εκ περιτροπής εργασίας». Δηλαδή, να πληρώσουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι από την τσέπη τους (δικά τους είναι τα λεφτά του ΟΑΕΔ) το δικό τους μισθό, εξασφαλίζοντας επί της ουσίας τζάμπα - πέρα για πέρα - εργατική δύναμη στον εργοδότη τους.

Κι όμως, ο εκπρόσωπος των μεγαλοεργοδοτών δεν κατέβαζε ιδέες από το κεφάλι του. Κι αυτό, επειδή, τόσο η ΝΔ από το 1990, αλλά πιο ολοκληρωμένα το ΠΑΣΟΚ, σαν κυβέρνηση το 1998, είχαν φροντίσει να νομοθετήσουν προκαταβολικά για το μεγάλο κεφάλαιο, κατοχυρώνοντας με κάθε λεπτομέρεια την «εκ περιτροπής εργασία». Αλλωστε, λίγες μέρες μετά την πρώτη δημόσια διατύπωση της πρότασής του, ο Κ. Μίχαλος παραδέχτηκε ότι το νομικό πλαίσιο υπάρχει και ότι αυτό που χρειάζεται είναι η πιο αποφασιστική εφαρμογή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com