Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ 7,5δισ. ΕΥΡΩ!

Αφθονία ζεστού χρήματος έχουν στη διάθεση και κάτω από τη διαχείρισή τους οι τράπεζες και τα άλλα κοράκια των χρηματαγορών. Το γεγονός αυτό αποδείχνεται και από την έκδοση 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, όπου, στο διήμερο της δημοπρασίας, οι προσφορές από ξένους και ντόπιους μεγαλορεντιέρηδες έφτασαν στο ιλιγγιώδες ύψος των 11,75 δισ. ευρώ, από τα οποία η κυβέρνηση δανείστηκε τελικά 7,5 δισ. ευρώ με μέσο επιτόκιο 6,1%.

Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η «ρευστότητα» στο πιστωτικό σύστημα - μετά και τις απανωτές κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις και παρεμβάσεις - βρίσκεται σε υπερεπάρκεια, με τη μεγάλη «διαφορά» ότι αυτή είναι απόλυτα συγκεντρωμένη και κάτω από τη διαχείριση μιας μικρής δράκας κεφαλαιούχων.

Βαρύ όμως είναι το αντίτιμο που θα πληρώσει το ελληνικό κράτος. Η κοινοπρακτική έκδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με τα επιτόκια να διαμορφώνονται σε 6,1%, περίπου 2,6 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από τα αντίστοιχα δανειστικά επιτόκια του γερμανικού κράτους. Στη δημοπρασία μετείχαν οι τράπεζες: Εθνική, Morgan Stanley, Credit Suisse, BNP Paribas, Deutsche Bank.

Όλα τούτα ενώ, το ύψος του κρατικού χρέους (στοιχεία Δεκέμβρη 2008) είχε φτάσει σε 261 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com