Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ...ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΥΡΕΣ

Μόνο 17 δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας διαθέτουν ιατρεία για τα ρευματικά νοσήματα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθυστερήσεις που φτάνουν μέχρι και τρεις μήνες, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στο ΙΚΑ, τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου με θέμα τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Το αποτέλεσμα αυτής της γύμνιας είναι να υπάρχουν ολόκληρες περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, χωρίς ρευματολόγο γιατρό, ενώ η έλλειψη της πρόληψης εκφράζεται και από το γεγονός ότι η έννοια του ρευματικού νοσήματος είναι άγνωστη στο γενικό πληθυσμό. Οι τρομακτικές ελλείψεις στα νοσοκομεία συμπληρώνονται και από τη, σχεδόν πλήρη, έλλειψη των γενικών γιατρών που θα κατευθύνουν τα περιστατικά, έστω και σε αυτά τα περιορισμένα ιατρεία. Ετσι, για παράδειγμα, στα υπάρχοντα ιατρεία κλείνονται 30 ραντεβού για κάθε μέρα, αλλά απ' αυτά μόνο τα 15 περιστατικά έχουν κάποιο νόσημα που χρειάζεται ρευματολόγο, με αποτέλεσμα να μπλοκάρονται και αυτά τα, ήδη, πλημμελώς λειτουργούντα ιατρεία. Ακόμα οι ουρές σε όλα τα ιατρεία κυμαίνονται από 2-3 μήνες.

Στην Ελλάδα, τονίστηκε, πάσχουν 100.000 άτομα από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τα 20.000 περιστατικά αντιμετωπίζονται στα δημόσια νοσοκομεία και το ΙΚΑ. Οι υπόλοιποι 80.000 είτε απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς ή αντιμετωπίζουν το πρόβλημα πολύ αργά, όταν αρχίζουν να υποφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com