Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ!

Πολιτικές ευθύνες για το μεγάλο ξεπούλημα


Περίπου 26.000 στρέμματα δημόσιας γης στην περιοχή «Κάβο Σίδερο», στο βορειοανατολικό άκρο του Νομού Λασηθίου στην Κρήτη, κινδυνεύουν να ξεπουληθούν σε ιδιωτική εταιρεία για να μετατραπούν σε περιοχή «υψηλού τουρισμού», από τις «ιερές» μπίζνες που έχει δρομολογήσει η Μονή Τοπλού. Πρόκειται για έκταση τεράστιου φυσικού κάλλους, ενταγμένη στο δίκτυο «ΝΑΤΟΥΡΑ», γειτονεύει με το ξεχωριστής ομορφιάς φοινικόδασος του Βάι, ενώ περιλαμβάνει και αρχαιολογικούς χώρους.

Το ξεπούλημα και η εμπορευματοποίηση των δημόσιων εκτάσεων, όλα όσα έχουν εξελιχθεί στην περιοχή, φέρουν τη σφραγίδα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ και ο ΣΥΝ έχει σοβαρές ευθύνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι, τον Αύγουστο του 1981, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ έφερε στη Βουλή τροπολογία, η οποία προέβλεπε πώς θα γίνεται η ανταλλαγή περιουσίας που ανήκει στο Αγιον Ορος. Βάσει αυτής της τροπολογίας, την οποία διατήρησαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, δρομολογήθηκε η σημερινή πραγματικότητα.

Το σχέδιο της Μονής Τοπλού, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρεία «Minoan Group PLC», προβλέπει ότι τα 26.000 στρ. θα παραχωρηθούν για 40 + 40 χρόνια στην εταιρεία και η Μονή θα αποζημιώνεται παίρνοντας μέρος των εσόδων. Θα κατασκευαστούν 7.000 κλίνες, διασκορπισμένες σε 6 τουριστικά χωριά. Οι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν συνεδριακό, αθλητικό και διοικητικό κέντρο, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό κέντρο, καθώς και γήπεδα γκολφ. Το συνολικό εγχείρημα θα κοστίσει 1,2 δισ. ευρώ.


Κι ενώ εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης, κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, για ενδεχόμενη απάτη εις βάρος του Δημοσίου, ο όμιλος «Minoan Group» ανακοινώνει την υπογραφή συμφωνίας με εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση ενός από τα 6 τουριστικά χωριά. Είναι προφανής η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος προεξόφλησης της απόφασης του ΣτΕ και δημιουργίας «τετελεσμένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com