Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ! μέρος΄β

Η «σφραγίδα» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ...

Σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, η Μονή το 1926 είχε στην κατοχή της 3.500 στρ. στην περιοχή, ενώ το Ταμείο Εφέδρων είχε 4.000. Ωστόσο, μετά το 1950, η Μονή σταδιακά εμφανίζει άλλα όρια στις εκτάσεις, με αποτέλεσμα να της κατοχυρωθούν τελικά 30.000 στρ. το 1999 με απόφαση του Εφετείου Κρήτης.

Η διεκδίκηση της δημόσιας γης γίνεται εντονότερη από το 1991. Λίγο αργότερα, η Μονή δημιουργεί το ίδρυμα «Παναγιά Ακρωτηριανή», με στόχο να εκμεταλλευτεί το σύνολο σχεδόν της έκτασης και να προχωρήσει σε επενδύσεις με την αγγλική εταιρεία «Loyalward», η οποία το 2005 μετονομάστηκε σε «Minoan Group PLC». Στη συνέχεια, όμως, εκδίδονται οι δικαστικές αποφάσεις και η μισή έκταση περνά πάλι στο Δημόσιο.

Ωστόσο, ύστερα από παραπομπή του θέματος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και σχετική του γνωμοδότηση, το Δημόσιο παραιτείται του δικαιώματός του να διεκδικήσει την έκταση! Ετσι, το 1997-1998, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εγκρίνει τα επιχειρηματικά σχέδια για την τουριστική της αξιοποίηση και επικυρώνει, το 1998, με κύρωση του υπουργείου Οικονομικών, τη συμφωνία ανάμεσα στο ίδρυμα «Παναγιά Ακρωτηριανή» και την αγγλική εταιρεία.

Η υπόθεση «παγώνει» για μερικά χρόνια, εξαιτίας αντιδράσεων που αναπτύχθηκαν. Ωστόσο, το 2006, με Κοινή Υπουργική Απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, ανάβει ξανά το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η κατασκευή της τουριστικής μονάδας, εγκρίνοντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Διαβάστε στη συνέχεια:

  • Πως εμπλέκεται και ο Συνασπισμός στο μεγάλο σκάνδαλο της Κρήτης
  • ακόμη, το χρονικό των δικαστικών αποφάσεων και
  • την καταγγελία που μας έφερε στην αποκάλυψη του σκανδάλου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com