Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΑΚΑΘΕΚΤΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ...ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

Οι επιχειρήσεις που θα νοικιάσουν τους μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους θα πληρώνονται «κατά πράξη» απ' τα Ταμεία και όχι απ' τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας

Σε πελάτες των επιχειρήσεων εξοπλισμού, με μεσάζοντα τα νοσοκομεία, μετατρέπει η κυβέρνηση τα ασφαλιστικά ταμεία με την επιλογή της για την εγκατάσταση της υψηλής ιατροτεχνολογίας στα δημόσια νοσοκομεία με τη μέθοδο του «λίζινγκ», δηλαδή με την ενοικίαση των μηχανημάτων απ' τις εταιρείες. Αντί, δηλαδή, τα νοσοκομεία να αποκτήσουν δωρεάν από το κράτος τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, που θα τα δουλεύουν με δικό τους μόνιμο προσωπικό, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος, η κυβέρνηση, στο όνομα του ανταγωνισμού, μισθώνει αυτά τα μηχανήματα πληρώνοντας κατά πράξη για τις εξετάσεις.

Την ανακοίνωση για την επικαιροποίηση μιας πρακτικής που καθιερώθηκε με το νόμο 2955/2001 (ΦΕΚ 256 Α΄) του ΠΑΣΟΚ για τις προμήθειες, έκανε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή (16.3.2009). Είχε όμως προηγηθεί έγγραφο (10.3.2009) του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλου προς τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών για τη «διερεύνηση της δυνατότητας εγκατάστασης αξονικού και μαγνητικού τομογράφου», στο «πλαίσιο της εξασφάλισης της εξοικονόμησης πόρων και εξασφάλισης του πλέον σύγχρονου εξοπλισμού για τις ανάγκες των δημόσιων μονάδων υγείας».

Αντιλαϊκό «νοικοκύρεμα»

Μέχρι τώρα ακόμα και στην περίπτωση του «λίζινγκ», το κόστος των τομογράφων - έστω και τυπικά - βάρυνε τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας. Με τη νέα όμως πρακτική το κόστος μεταφέρεται απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία. «Παρακαλείσθε, αναφέρεται στο έγγραφο, να διερευνήσετε τους όρους και τη δυνατότητα εγκατάστασης αξονικού και μαγνητικού τομογράφου στα νοσοκομεία σας με τη διαδικασία της πληρωμής των σχετικών εξετάσεων, από τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών, κατά πράξη».

Πρόκειται για εφαρμογή της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας για τη μείωση - δήθεν - των δαπανών των προμηθειών στο δημόσιο τομέα, που σκοπό έχει το σφαγιασμό των κοινωνικών δαπανών. Η πλευρά αυτή αποκαλύπτεται στη συνέχεια του εγγράφου: «Για την πληρέστερη αποτίμηση, αναφέρεται, των σχετικών συμπερασμάτων και την υιοθέτηση των αντίστοιχων επιλογών, είναι σκόπιμη η συγκριτική παράθεση και αποτίμηση της διαδικασίας πληρωμής κατά πράξη σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς αγοράς, εγκατάστασης, συντήρησης και λειτουργίας των εν λόγω μηχανημάτων από το νοσοκομείο με δαπάνες που βαρύνουν αποκλειστικά τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας».

Στον «Ευαγγελισμό»

Μάλιστα η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την αντιλαϊκή επιλογή παρά την πρόσφατη αρνητική εμπειρία του «Ευαγγελισμού», που πριν πέντε χρόνια, υπέγραψε σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για τη λειτουργία από αυτήν ενός αξονικού τομογράφου τον οποίο θα αποκτούσε, μετά την πενταετία, με το συμβολικό τίμημα του ενός ευρώ. Τώρα όμως που τελείωσε η σύμβαση και το νοσοκομείο δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό, δεν μπορεί να λειτουργήσει τον αξονικό τομογράφο. Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του «Ευαγγελισμού» μετά από παρέμβαση του εκλεγμένου εκπροσώπου των γιατρών Ηλία Σιώρα, υιοθετήθηκε η πρόταση να ζητηθεί απ' την υγειονομική περιφέρεια η άμεση πρόσληψη προσωπικού για τη λειτουργία του αξονικού και όχι να παραταθεί η σύμβαση με την εταιρεία. Επίσης το Σωματείο των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», με ομόφωνη απόφασή του τάσσεται κατά των ιδιωτικών εξοπλισμών του νοσοκομείου και ζητά την πλήρη κάλυψη με εξοπλισμό και προσωπικό απ' το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com