Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ!

Το κοινωνικό αγαθό, παιδεία, ΠΩΛΕΙΤΑΙ...

Δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος από όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος (3685/08) για τις μεταπτυχιακές σπουδές και «ο κύβος ερρίφθη» για τη δημιουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων απευθείας από ιδιώτες και Τοπική Αυτοδιοίκηση! Ετσι, αποδεικνύεται πολύ γρήγορα ότι τα μεταπτυχιακά λειτουργούν ως ένας ακόμα μοχλός, για να γίνει πραγματικότητα εκείνο που η ΕΕ προωθεί: Το πανεπιστήμιο που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά και επιχειρηματικά κριτήρια.

Το ίδρυμα «Ι. Σ. Λάτση» ανέλαβε τη χρηματοδότηση (για τρία έτη, με το ποσό του 1.000.000 ευρώ) του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ολυμπιακές Σπουδές, Ολυμπιακή Παιδεία, Οργάνωση και Διαχείριση Ολυμπιακών Εκδηλώσεων», που θα λάβει χώρα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του πανεπιστημίου, το ίδρυμα «Ι. Σ. Λάτση» ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση της «Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας», της οποίας πρωτοβουλία ήταν η δημιουργία αυτού του μεταπτυχιακού, ενώ η Διοικούσα Επιτροπή του πανεπιστημίου αρκέστηκε ...να ανοίξει την «αγκαλιά» της και να ευχαριστήσει το ίδρυμα «Λάτση». Χρειάζεται να σημειώσουμε ότι το ίδρυμα «Λάτση» μπορεί να μοστράρεται ως «κοινωφελές», πίσω του, όμως, βρίσκεται ένας επιχειρηματικός κολοσσός, που περιλαμβάνει καράβια, τράπεζες, κατασκευαστικές εταιρείες...

Είναι χαρακτηριστικό ακόμα ότι το ίδιο το πανεπιστήμιο δεν είχε καν την πρωτοβουλία για την ίδρυση και λειτουργία αυτού του μεταπτυχιακού, αλλά η πρωτοβουλία ανήκε στην «Ακαδημία» (που λειτουργεί και «τρέφεται» από τους διάφορους μεγαλοχορηγούς) με προφανή σκοπό να εκπαιδεύονται σε αυτό τα νυν και μελλοντικά μεγαλοστελέχη που θα διαχειρίζονται τον αθλητισμό - εμπόρευμα! Επιβεβαιώνεται, έτσι, και το ότι ο χαρακτήρας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων δεν έχει καμιά σχέση με την παροχή επιστημονικής ειδίκευσης (η οποία έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να δινόταν μέσα στον προπτυχιακό κύκλο), αλλά ...κατρακυλάει στην παροχή πρόσκαιρης κατάρτισης. Το ίδιο, εξάλλου, ισχύει και για προπτυχιακά προγράμματα σε Τμήματα όπως αυτό του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που θα υποστηρίξει το εν λόγω μεταπτυχιακό.

Να σημειώσουμε ότι το ίδρυμα «Λάτση» δραστηριοποιείται με θέρμη στην Ανώτατη Εκπαίδευση, χρηματοδοτώντας εδώ και δυο χρόνια ερευνητικές δραστηριότητες που επιλέγει για διάφορα θέματα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη δική του σχετική αξιολόγηση που έδωσε στη δημοσιότητα, οι χρηματοδοτήσεις του για το 2008/09 σε 6 ερευνητικές ομάδες (που συγκροτούνται υπό αντίστοιχο αριθμό πανεπιστημιακών ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων) φτάνουν στο ποσό των 320.000 ευρώ. Παράλληλα, το ίδρυμα συμμετέχει στην «πρωτοβουλία» για την εκπαίδευση, των 8 αντίστοιχων «ευαγών ιδρυμάτων» - επιχειρηματικών κολοσσών, που ειδικά για την Ανώτατη Εκπαίδευση επιδίδονται σε ένα «σχεδιασμό» των ειδικοτήτων που έχει σήμερα ανάγκη η «αγορά εργασίας», δηλαδή παρεμβαίνουν άμεσα στο σχεδιασμό της ανάπτυξης της Ανώτατης Εκπαίδευσης σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com