Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Στους 207 νεκρούς είχε φτάσει μέχρι χτες το βράδυ ο «επίσημος» τραγικός απολογισμός του καταστροφικού σεισμού (τη Δευτέρα τα ξημερώματα με ένταση 5,8 ή 6,3 - δεν έχει διευκρινιστεί - βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και μικρό εστιακό βάθος), που έπληξε την κεντρική Ιταλία, με επίκεντρο τη μεσαιωνική πόλη Λ' Ακουίλα. Νεκρός ανασύρθηκε, τελικά, χτες νωρίς το μεσημέρι ο Ελληνας φοιτητής Βασίλης Κουφολιάς, ενώ οι τρεις ακόμα Ελληνες φοιτητές, οι Ιωάννα Γιάγια, Διονυσία Κουφολιά και Γιώργος Κωνσταντόπουλος νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα. Πάντως, χτες το βράδυ, το ιταλικό πρακτορείο «Ansa», επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές, μετέδωσε πως 228 πτώματα έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο της Λ' Ακουίλα.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο, ενώ ένας ισχυρός μετασεισμός 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε τους κατοίκους της περιοχής και έγινε αισθητός έως τη Ρώμη. Εντονη είναι η αγανάκτηση των απλών ανθρώπων, αλλά και επιστημόνων για την ουσιαστικά ανύπαρκτη αντισεισμική προστασία, τις κακοτεχνίες στην κατασκευή των κτιρίων, σε μια χώρα με σημαντική οικονομική ανάπτυξη, καθώς δεν είναι λίγα τα κτίρια - όχι ιδιαίτερα παλιά - που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, ενώ υπάρχουν καταγγελίες πως η πολυκατοικία στην οποία διέμενε και ο νεκρός Ελληνας φοιτητής, ήταν χτισμένη πάνω από σπηλιές.

Σημαντικά ερωτηματικά, επίσης, προκύπτουν, τόσο από την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού και στην έλλειψη σχεδιασμού, αλλά και σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του αριθμού των αστέγων σε 17.000 από 50.000 που είχαν προηγούμενα ανακοινώσει οι αρχές, πιθανόν για να εξομαλυνθούν οι όποιες καταγγελίες υπάρχουν για ελλείψεις σε αντίσκηνα και σε χώρους φιλοξενίας των σεισμόπληκτων. Αποδεικνύεται, έτσι, ότι όταν η προτεραιότητα είναι το καπιταλιστικό κέρδος και όχι οι ανθρώπινες ανάγκες, αυτοί που την πληρώνουν είναι τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Επιχείρηση διασκέδασης των ...εντυπώσεων

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε πως 207 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και από τους 1.500 τραυματισμένους, οι 100 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Διευκρίνισε πως από τη Δευτέρα έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια 150 άνθρωποι και παραμένουν αγνοούμενοι 15. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι σίγουρα μεγαλύτερος, καθώς στην περιοχή εργάζονταν μη καταγεγραμμένοι μετανάστες, για τους οποίους δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε, επίσης, χτες πως οι 7.000 κρατικοί υπάλληλοι που συμμετέχουν στο έργο της διάσωσης, επιπλέον των εθελοντών, θα συνεχίσουν τις έρευνες για επιζώντες για άλλες 48 ώρες, η δουλειά των οποίων δυσχεραίνεται λόγω των μετασεισμών και τα άσχημων καιρικών συνθηκών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», αρκετοί άνθρωποι έχουν συλληφθεί για λεηλασίες και αστυνομικές δυνάμεις περιπολούν τις περιοχές προς αποφυγή επιπλέον περιστατικών.

Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ιταλία μπορεί να αντεπεξέλθει από μόνη της στις ανάγκες των σωστικών συνεργείων, αρνούμενος ξένη βοήθεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com