Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ

Τα δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν προς διάφορες επιχειρηματικές ομάδες απαρίθμησε χτες κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, θέλοντας να αποδείξει ότι η κυβέρνηση παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη των εκπροσώπων του κεφαλαίου, στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός απέκλεισε κάθε περίπτωση φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών, ενώ αντίθετα ανέλαβε και νέες δεσμεύσεις, προαναγγέλλοντας ότι μετά τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει και νέα δέσμη αντιλαϊκών μέτρων.

Την πιθανότητα προσφυγής σε νέα μέτρα, ο Γ. Παπαθανασίου τη δικαιολόγησε στο όνομα της «πρωτόγνωρης» διεθνούς κρίσης και των μεταβαλλόμενων, από μέρα σε μέρα, συνθηκών στην οικονομία. «Και βεβαίως αν χρειαστεί - επισήμανε - να γίνουν επιπλέον προσαρμογές, είμαστε έτοιμοι να τις κάνουμε». Σε αντίθεση βέβαια με τον υπουργό Οικονομίας, που χρησιμοποίησε τη φράση «αν χρειαστεί», το ΕΚΟΦΙΝ, που συνεδρίασε την προηγούμενη Παρασκευή, θεωρεί δεδομένο ότι τον Ιούνη η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στη διαδικασία αξιολόγησης με τα νέα μέτρα υπό μάλης. Μέτρα, τα οποία αφορούν τα έσοδα, τις δαπάνες, αλλά και «διαρθρωτικές» παρεμβάσεις (ασφαλιστικό, οι ανατροπές του οποίου δικαιολογούνται στο όνομα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών...).

Απαριθμώντας τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών που έλαβε όλο το τελευταίο διάστημα η κυβέρνησή του, επικαλούμενη τη διεθνή οικονομική κρίση, υπερασπίστηκε την επιλογή να μην επιβάλει κανέναν απολύτως φόρο στα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ χαρακτήρισε δυσάρεστη, αλλά ...αναγκαία την απόφαση για «πάγωμα» των μισθών και συντάξεων του Δημοσίου για ολόκληρο το 2009. Στα μέτρα υπέρ των επιχειρηματιών συγκαταλέγονται:

  • Το πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών με 28 δισ. ευρώ.
  • Η ενεργοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος «επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα» ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
  • Τα μέτρα στήριξης των κατασκευαστικών και ασφαλιστικών εταιρειών καθώς και των μεγαλεμπόρων αυτοκινήτων, των εξαγωγικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων στον τουρισμό.

Παράλληλα, ο υπουργός υπενθύμισε:

  • Τον πακτωλό των κεφαλαίων που ρέει προς τις επιχειρήσεις, μέσω της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ.
  • Τα ΣΔΙΤ, με εγκεκριμένες επενδύσεις 5,7 δισ. ευρώ.
  • Τις επιχειρηματικές ενισχύσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου.
  • Την υλοποίηση δημόσιων έργων ύψους 18,5 δισ. ευρώ.
Χυδαίες δηλώσεις Μυλωνά

Ο Γ. Μυλωνάς επανέλαβε τα γνωστά περί στοχοποίησης της βιομηχανίας, του ΣΒΒΕ, της επιχείρησής του (ΑΛΟΥΜΙΛ) και του ιδίου προσωπικά και μίλησε για «μεσαιωνικές πρακτικές» «ιεράς εξέτασης», που βιάζουν την επιχειρηματική δημιουργικότητα.

Σε ένα απίστευτο παραλήρημα, στο πλαίσιο του οποίου επιχείρησε να παρουσιάσει τους μεγαλοβιομήχανους - και πρώτα από όλους τον εαυτό του - ως τους ευεργέτες της κοινωνίας, ενώπιον των οποίων οι πάντες οφείλουν να υποτάσσονται, μην τυχόν και διαταραχθεί η διαδικασία συνεχούς πλουτισμού τους, είπε: «Κάποιοι καιροσκόποι, που εκπροσωπούν μικρή μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, με απίστευτο μίσος για κάθε τι δημιουργικό ή οτιδήποτε παράγει πλούτο, με πλήρη αδιαφορία για το ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα, με κυνισμό για το τι ξημερώνει την επόμενη μέρα, με χαρά για την προοπτική διάλυσης οποιασδήποτε βιομηχανίας, και εξ αυτού αύξηση της ανεργίας, μιας και έτσι θα αυξηθεί η πολιτική της πελατεία, έχουν επιδοθεί σε πογκρόμ με τα φασιστικά τους όργανα εναντίον της ελληνικής βιομηχανίας, που έχει προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com