Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΡΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ


Δύο από τους βασικούς υπεύθυνους της κρίσης και ταυτόχρονα θεματοφύλακες των μονοπωλιακών συμφερόντων, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Τράπεζα, επανήλθαν αυτή τη βδομάδα με εφιαλτικές προβλέψεις για το βάθος και την έκταση της κρίσης. Συνιστούν, μάλιστα, αυτοί οι δύο οργανισμοί, τη λήψη πρόσθετων μέτρων τα οποία στο σύνολό τους στρέφονται κατά των εργαζομένων και προσφέρουν πακτωλό ενισχύσεων σε τράπεζες και πολυεθνικους ομίλους. Διαφαίνεται, λοιπόν, και από τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η πρόθεση των κεφαλαιούχων να χρησιμοποιήσει τους εργαζόμενους ως εφαλτήριο για το ξεπέρασμα της κρίσης, με τη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος και την κατάργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Μια άλλη «χρησιμότητα» αυτών των εκθέσεων έχει να κάνει με το ότι δημοσιοποιήθηκαν λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη συνάντηση του G-20 στο Λονδίνο, όπου οι εκπρόσωποι των είκοσι πιο αναπτυγμένων οικονομιών του κόσμου θα επιχειρούσαν το συντονισμό των ενεργειών τους για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Παγκόσμια Τράπεζα και ΟΟΣΑ προχώρησαν σε νέα σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία, η οποία θα σημειώσει φέτος τη μεγαλύτερη ύφεση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και αυτό παρά τα «πακέτα στήριξης» διεθνώς, που θα πριμοδοτήσουν φέτος την παγκόσμια ανάπτυξη κατά μισή μονάδα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των δύο οργανισμών, η κρίση θα προκαλέσει σημαντική επιβράδυνση στην Κίνα και στην Ινδία, ενώ θα οδηγήσει σε μεγάλη ύφεση την Ιαπωνία και τη Ρωσία.

Συστήνεται, λοιπόν, στις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια και οι κυβερνήσεις να στηρίξουν περαιτέρω τις οικονομίες και το τραπεζικό σύστημα. Επίσης, ο ΟΟΣΑ προβλέπει εκτίναξη της ανεργίας πάνω από το 10% στις χώρες-μέλη του με 25 εκατ. ανέργους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε κατά 2,6 μονάδες τις προβλέψεις (από εκείνες του Νοέμβρη) για την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας φέτος. Προβλέπει συρρίκνωση 1,7%, η οποία στις χώρες του ΟΟΣΑ θα φτάσει το 3% και στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες στο 2%. Η ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες θα επιβραδυνθεί στο 2,1% φέτος από 5,8% το 2008. Ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου θα μειωθεί κατά 6,1%. Τη μεγαλύτερη πτώση θα σημειώσει το εμπόριο βιομηχανικών προϊόντων. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά την πτώση του παγκόσμιου εμπορίου φέτος κατά 13%.

Για την Ευρωζώνη προβλέπεται φέτος συρρίκνωση κατά 2,7% από την Παγκόσμια Τράπεζα και ανάπτυξη 2% το 2010. Για τις ΗΠΑ προβλέπεται φέτος συρρίκνωση κατά 2,4% και για την Κίνα επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 4,5%. Ο ΟΟΣΑ είναι πιο απαισιόδοξος. Προβλέπει για φέτος συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2,7%. Στις χώρες του ΟΟΣΑ η μείωση του ΑΕΠ προβλέπεται σε 4,3%, στην Ευρωζώνη κατά 4,1%, στις ΗΠΑ κατά 4% και στην Ιαπωνία κατά 6,6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com