Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Σάββατο 11 Απριλίου 2009

ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΡΦΩΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ

Εκφράζουμε τη βαθιά της θλίψη για τη χτεσινή τραγωδία στη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ στο Ρέντη. Το τραγικό περιστατικό, ανεξάρτητα από τις όποιες ιδιαιτερότητες μπορεί να έχει, αποτελεί μια προειδοποίηση: Η αυξανόμενη φτώχεια, η ανεργία, η ανασφάλεια μπορούν να αποτελέσουν το έδαφος για να γεννηθούν αντίστοιχα φαινόμενα που βλέπουμε στις ΗΠΑ και στις χώρες της ΕΕ. Τα παιδιά που προέρχονται από τις ανατολκές χωρες της Ευρώπης, όπως συνολικά τα παιδιά των μεταναστών, βιώνουν πιο έντονα τα αδιέξοδα αυτά.

Σήμερα είναι πιο επιτακτικό παρά ποτέ το αίτημα για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει. Για ένα σχολείο ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν για όλα τα παιδιά έως τα 18 τους χρόνια, στελεχωμένο πλήρως με εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, γιατρούς. Χρειάζεται λαϊκός αγώνας για αλλαγή στον προσανατολισμό και τη φιλοσοφία του σχολείου που δε θα καλλιεργεί την ανταγωνιστικότητα και τα "ιδανικά" της κοινωνικοοικονομικής ζούγκλας και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η μόνη πραγματική θωράκιση της νεολαίας απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα είναι η άνοδος του συλλογικού οργανωμένου αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση, την κανονική σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, τη ζωή. Στο κίνημα είναι που καλλιεργούνται οι πραγματικές αξίες της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, η άλλη, περήφανη και αισιόδοξη στάση ζωής. Η συμμετοχή στον αγώνα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση, που θα υπηρετεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία, τις κοινωνικές ανάγκες, διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, πρωτοπόρους αγωνιστές και της ζωής και του αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com