Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΚΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού επιλέγει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση δείχνοντας τους οικονομικούς μετανάστες ως υπεύθυνους για τα δεινά που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Προφανής στόχος αυτών των χειρισμών είναι η εξασφάλιση ανοχής για την εξαπόλυση πογκρόμ κατά των μεταναστών.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πραγματικά ασφυκτική πίεση που ασκείται στα ελληνικά σύνορα από στρατιές πεινασμένων και κατατρεγμένων ανθρώπων που αναζητούν ένα πιάτο φαγητό στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προβάλλει το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών, περί τις 3.000 μεταναστών εισέρχονται κάθε βδομάδα στην Ελλάδα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία προωθείται σε ελληνικά εδάφη από την Τουρκία.

Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα «την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και τα προβλήματα που απορρέουν από αυτήν, ενόψει του καλοκαιριού», στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή της Ντόρας Μπακογιάννη και του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου. Συμμετείχαν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σε θέματα Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης και ο υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που κατά κύριο λόγο συμφωνήθηκε είναι η συστηματοποίηση της προσπάθειας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου:

  • Να επιταχυνθεί η διαδικασία της οργάνωσης ακτοφυλακής της ΕΕ που θα περιπολεί και θα αναχαιτίζει τα «δουλεμπορικά» που μεταφέρουν οικονομικούς πρόσφυγες προς την ΕΕ.
  • Να ενισχυθεί οικονομικά από την ΕΕ, για να αντιμετωπίσει το ζήτημα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ, αφού η Ελλάδα είναι κυρίως σταθμός των μεταναστών στο δρόμο τους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Να «συνετισθεί», με ευρωπαϊκή παρέμβαση η Τουρκία, η οποία, αν και έχει υπογράψει σχετικό «πρωτόκολλο επανεισδοχής» ήδη από το 2002, δε συνεργάζεται, με αποτέλεσμα ακόμη και όποιοι από τους μετανάστες που προέρχονται από την Τουρκία συλλαμβάνονται, οι τουρκικές αρχές δεν αναλαμβάνουν να τους παραλάβουν.

Σε δηλώσεις της, η υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε τις προθέσεις της κυβέρνησης. Μετά τη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, η Ντόρα Μπακογιάννη καλλιέργησε το φόβο, λέγοντας πως η «λαθρομετανάστευση» είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Στη σύσκεψη - είπε η υπουργός Μπακογιάννη - ελήφθησαν αποφάσεις για την εντατικοποίηση της ελληνικής παρουσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά το θέμα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο θα τεθεί σε επίπεδο αρχηγών και υπουργών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να ενταθούν οι δραστηριότητες της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης με έδρα τη Βαρσοβία (FRONTEX)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com