Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΔΩΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΨΙΧΟΥΛΑ!

«Αυξήσεις» πείνας, που ξεπερνούν τα όρια της κοροϊδίας, θα δώσει, όπως ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση και στους συνταξιούχους του Ιδιωτικού Τομέα. Την ίδια στιγμή, επιχειρεί με διάφορα επικοινωνιακά παιχνίδια σε βάρος χιλιάδων απόμαχων της δουλειάς, να εμφανίσει τις αυξήσεις αυτές σαν «πραγματική ενίσχυση» για τους συνταξιούχους.

Προχτές το βράδυ, υπήρξε συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, και της υπουργού Απασχόλησης Φ. Πάλλη - Πετραλιά. Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα - που προέκυψαν από επιλεκτικές διαρροές - η υπουργός Απασχόλησης πρότεινε να δοθούν ποσοστιαίες αυξήσεις στους συνταξιούχους του Ιδιωτικού Τομέα, οι οποίες μεταφράζονταν σε ποσά μικρότερα από αυτά που εξαγγέλθηκε ότι θα πάρουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου μέσω έκτακτων επιδομάτων.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η πρόταση της υπουργού Απασχόλησης προβλέπει ποσοστιαίες αυξήσεις 2,6% - 3% για συντάξεις που φθάνουν μέχρι τα 800 ευρώ και 2% για συντάξεις που κυμαίνονται από 801 έως 1.100 ευρώ. Ποσοστά που αντιστοιχούν σε λιγότερα χρήματα από το έκτακτο επίδομα των 500 ευρώ (για συντάξεις έως 800 ευρώ) και των 300 ευρώ (για συντάξεις 801 - 1.100 ευρώ) που θα πάρουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση ήρθε ύστερα από την επισήμανση των διοικήσεων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ότι δεν μπορεί να δοθεί εφάπαξ έκτακτο επίδομα (αντί τμηματικής καταβολής) γιατί αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα στα οικονομικά των ταμείων.

Χτες, οι δυο υπουργοί προχώρησαν σε κοινή δήλωση, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα λέγοντας: «Οπως προβλέπει ο σχετικός νόμος 2606/1998, η πολιτική συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα είναι η ίδια με την πολιτική συντάξεων στο δημόσιο τομέα» και δε δίστασαν να πανηγυρίσουν, σημειώνοντας: «Χαιρόμαστε όμως, γιατί ακόμα και αυτοί που μιλούσαν για ψίχουλα όταν ανακοινώσαμε την πολιτική συντάξεων, τώρα αναγνωρίζουν ότι ενισχύουμε πραγματικά τους χαμηλοσυνταξιούχους».

Η ουσία είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις, οι αυξήσεις είναι τόσο μικρές ώστε να βρίσκονται πολύ μακριά από τις ανάγκες των συνταξιούχων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι χαμηλοσυνταξιούχοι. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η μη καταβολή ποσοστιαίας αύξησης παγώνει στην ουσία τις συντάξεις. Δηλαδή, στην περίπτωση που το 2010 δοθούν ποσοστιαίες αυξήσεις, η βάση υπολογισμού τους θα είναι η σύνταξη του 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com