Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΡΕΤΙΡΕ...

Χτες λοιπόν, η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι τα ...«ρετιρέ» (σ.σ.: στα «ρετιρέ» στην Ελλάδα περιλαμβάνονται, ως γνωστόν, οι συνταξιούχοι) θα λάβουν το εφάπαξ «βοήθημα» είτε είναι συνταξιούχοι του δημόσιου είτε του μη δημόσιου τομέα. Τουτέστιν, «φιλοδώρημα» από 0,8 έως 1,3 ευρώ τη μέρα.

Αυτά για τους συνταξιούχους.

Πάμε τώρα στους άλλους...

Πριν λίγες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τα οικονομικά αποτελέσματα εντός του 2008 των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών.

Πέρσι, λοιπόν, τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων άγγιξαν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ!

Μέσα σε ένα χρόνο! Μια χούφτα «έχοντες» και «κατέχοντες» αύξησαν τα (καθαρά) κέρδη τους κατά 10 δισεκατομμύρια!

Είχαν φυσικά «απόθεμα» από πριν: Την τελευταία τετραετία τα καθαρά κέρδη των «300» του Χρηματιστηρίου διακυμάνθηκαν ως εξής:

2005: 8,6 δισ.

2006: 8,3 δισ.

2007: 11,3 δισ.

2008: 10 δισ.

Σύνολο, μέσα σε μια και μόνο τετραετία, καθαρά κέρδη 38,2 δισεκατομμύρια!

Το ποσό (για να είμαστε και συνεπείς με τη λογιστική της λιτότητας) είναι τετραπλάσιο του δημόσιου ελλείμματος. Τουτέστιν, το έλλειμμα, λόγω του οποίου δέκα εκατομμύρια Ελληνες καλούνται από την κυβέρνηση και την Κομισιόν να ζήσουν με «παγωμένους» μισθούς και συντάξεις για μια τριετία, το ενθυλάκωσαν εις το τετραπλάσιο (!) με τη μορφή των καθαρών κερδών μια χούφτα βιομήχανοι και τραπεζίτες την προηγούμενη τετραετία!

Είναι οι ίδιοι βιομήχανοι που περικόπτουν τους μισθούς των εργαζομένων (λόγω της κρίσης...) και οι ίδιοι τραπεζίτες που ενισχύθηκαν με 28 δισεκατομμύρια (λόγω της κρίσης...).

10.000.000.000 ευρώ! Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος!

Πρόκειται για τα καθαρά κέρδη μιας χρονιάς, του 2008, που απέσπασαν οι κύριοι της Σοφοκλέους.

Είναι μάλλον η στιγμή να μιλήσουμε για την «καθημερινότητα». Τι γίνεται με το «καθεμέρα» του εργάτη και του συνταξιούχου, με το «καθεμέρα» του βιομήχανου και του τραπεζίτη;

Οι συγκρίσεις είναι ευανάγνωστες:

Στη χώρα που ο εργαζομένος, μετά τη συμφωνία ΣΕΒ - ΓΣΕΕ, πήρε «αύξηση» 1 ευρώ στο μεροκάματο, στη χώρα που οι συνταξιούχοι παίρνουν για «αύξηση» τις πενταροδεκάρες του κ. Παπαθανασίου,

εδώ, σε αυτή τη χώρα είναι, που

για κάθε μέρα του 2008

οι κερδοφόρες εταιρείες του Χρηματιστηρίου

απομυζούσαν το ποσό των 38,5 εκατομμυρίων!

Αν διαιρεθούν τα ετήσια κέρδη τους εντός του 2008 με τις εργάσιμες μέρες του χρόνου, από αυτό το νούμερο προκύπτει:

38.500.000 ευρώ τη μέρα!

Και κάθε εργάσιμη μέρα του 2008!

Δεν είναι τυπογραφικό λάθος!

Είναι τα κέρδη, τα καθαρά (ημερήσια) κέρδη που οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι πετρελαιάδες απομύζησαν - εν μέσω κρίσης - στην Ελλάδα του 2008.

Είναι προφανές:

Το χρήμα που ρέει στη χώρα είναι πακτωλός. Ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι είναι τεράστιος. Αλλά αυτός ο πλούτος μεταφέρεται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής σε μια χούφτα μεγαλοκαπιταλιστών.

Είναι προφανές:

Το «καθεμέρα» σε αυτό τον τόπο δεν είναι ίδιο για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com