Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Με ένταση των απολύσεων και άλλων αντεργατικών μέτρων, έχοντας για στήριγμα τα κόμματα εξουσίας, οι εργοδότες επιχειρούν να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους, καθώς βαθαίνει η οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τα - υποτιμημένα - στοιχεία που δημοσιοποίησε προχτες το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, τον Απρίλη του 2009 καταγράφηκαν 1.298 απολύσεις και 169 διαθεσιμότητες. Επιπλέον, ανακοινώθηκαν προγράμματα «εθελούσιας εξόδου» που θα επηρεάσουν 1.000 ακόμα εργαζόμενους.

Συνολικά από το μήνα Νοέμβρη μέχρι σήμερα, χάθηκαν 18.559 θέσεις εργασίας και έγιναν 2.617 διαθεσιμότητες. Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι εκβιαστικές προβλέψεις, όπως αυτές που κάνει η έρευνα του Ιδρύματος Τουριστικών Ερευνών, η οποία εκτιμά ότι αν η μείωση των αφίξεων κυμανθεί από 5% έως 15% θα χαθούν από 69.000 έως 144.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στον κλάδο του επαγγελματικού γιότ έγιναν 470 απολύσεις μόνιμου προσωπικού και εκτιμάται ότι κατά τη θερινή περίοδο δε θα προσληφθούν 5.000 εποχικοί εργαζόμενοι. Είναι αυτονόητο ότι έρευνες σαν την παραπάνω, πέρα από την περιγραφή μιας ενδεχόμενης κατάστασης, αξιοποιούνται και για την απόσπαση επιδοτήσεων και άλλων προνομίων για τους μεγαλοεργοδότες των κλάδων, στο όνομα τού να σώσουν δήθεν τις θέσεις εργασίας.

Προκαλούν οι μεγαλοκατασκευαστές

Το φάσμα της ανεργίας, ωστόσο, δείχνει να απειλεί ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους και μάλιστα σε εταιρείες που γνώρισαν τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζουν να καταγράφουν τεράστια κερδοφορία. Μια από αυτές τις εταιρείες, ο κατασκευαστικός όμιλος ΕΛΑΚΤΩΡ (του μεγαλομετόχου Μπόμπολα), έχει προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις και προβλέπεται να συνεχίσει με ακόμα περισσότερες. Τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, απολύθηκαν 40 εργαζόμενοι. Διαρρέεται, επίσης, ότι μέχρι σήμερα θα έχουν πραγματοποιηθεί άλλες 70. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επίκειται κύμα απολύσεων μέχρι το Σεπτέμβρη. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι δεν ήξεραν, καν, ότι έχουν γίνει οι απολύσεις των συναδέλφων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com