Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ μέρος Β΄

Απολύσεις σε Λάρισα και Ηγουμενίτσα

Απολύσεις, τρομοκρατία, παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του κλάδου τους, είναι ορισμένα από όσα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και στο εργοστάσιο πλαστικών ΚΑΡΑΤΖΙΣ ΑΕ στη Λάρισα. Ανάμεσα στα άλλα αντεργασιακά μέτρα, η εταιρεία «τρώει» λεφτά από τα δεδουλευμένα, πληρώνοντας τους εργαζόμενους με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση και όχι τη Σύμβαση του κλάδου τους. Ενώ για να τους τρομοκρατήσει απέλυσε και δύο εργαζόμενους.

Αλλοι πέντε εργαζόμενοι απολύθηκαν και στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου λιμανιού στην Ηγουμενίτσα από την εταιρεία «ΕΛΤΕΡ», ανεβάζοντας τον αριθμό των απολυμένων εργαζομένων από τις αρχές Απρίλη σε 16. Η εταιρεία επικαλείται κονδύλια που δε δίνονται και τα οποία δήθεν βάζουν «φρένο» στη συνέχιση των εργασιών για το επόμενο τουλάχιστον τρίμηνο, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν άνεργοι και άλλοι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα.

Η εργοδοσία οφείλει δεδουλευμένα Μάρτη και Απρίλη και δώρο Πάσχα, παραβιάζει τα προβλεπόμενα για το ωράριο, την εργασία με βάση την ειδικότητα, τον αναγκαίο αριθμό των εργαζομένων. Προβλήματα που αναδείχτηκαν έγκαιρα από το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας και καταγράφηκαν ύστερα από παρέμβασή του από την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία ωστόσο μέχρι και σήμερα τηρεί σιγή ιχθύος για την εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία.

Εκβιασμοί μπροστά στην Πρωτομαγιά

Μαζί με τις απολύσεις πάνε και οι απόπειρες τρομοκράτησης των εργαζομένων. Σκηνικό απεργοσπασίας φαίνεται ότι επιχειρεί να στήσει η εργοδοσία στα εργοστάσια στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων. Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών στην περιοχή, η εργοδοσία με πρώτο και καλύτερο τον «Ομιλο Στασινόπουλου» (ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, κ.λπ.) βάζει τα «παλικάρια» της να ενημερώνουν τους εργαζόμενους ότι την Παρασκευή θα δουλέψουν κανονικά.

Το «κυνήγι» των εργατών είναι ανελέητο. Αρκεί να αναφερθεί ότι ο όμιλος του Στασινόπουλου έχει εξαπολύσει μια άγρια επίθεση σε βάρος των εργαζομένων με εκατοντάδες απολύσεις μόνο το τελευταίο εξάμηνο (συμβασιούχους, εργαζόμενους εργολαβιών, κλπ.).

Τέλος, δεδουλευμένα 2 και 3 μηνών οφείλει σε 22 εργαζόμενους και η εργοδοσία της επιχείρησης «ΑΚΜΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ» στα Γιάννενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com