Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Σάββατο 2 Μαΐου 2009

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: ΣΤΗΝΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ -Α'-

Με την παλιά, γνωστή μέθοδο των «Εκθέσεων» και των «Επιτροπών», η κυβέρνηση φτιάχνει το κλίμα για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί η ανατροπή του καθεστώτος στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων, αξιοποιώντας και τη σχετική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Το κόλπο δοκιμασμένο και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Μετά τους αντιασφαλιστικούς νόμους της περιόδου 1990 - 1993, το ΠΑΣΟΚ προετοίμασε τη δική του επίθεση και τους μετέπειτα αντιασφαλιστικούς του νόμους (1998 - 1999) μέσα από την «Εκθεση Σπράου». Στη δεκαετία που διανύουμε, την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα το 2002 προετοίμασε η μελέτη των Αγγλων αναλογιστών, ενώ για τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο της ΝΔ, το ρόλο του λαγού ανέλαβε να παίξει η Επιτροπή Αναλυτή και ο «διάλογος» που εξελίχτηκε στις επιτροπές της Βουλής. Και πάντα, βέβαια, μαζί με τις εκθέσεις, τις μελέτες και τις επιτροπές, στην ποδηγέτηση του κινήματος και την κατάπνιξη των αντιστάσεων, ειδική αποστολή είχαν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με τον «κοινωνικό διάλογο».

Τώρα, το σκηνικό ξαναστήνεται. Επιστρατεύουν την άεργη και επί της ουσίας ανύπαρκτη Εθνική Αναλογιστική Αρχή, φέρνοντας στην επικαιρότητα τη σχετική Εκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη, ενώ στο γήπεδο της τρομοκράτησης των εργαζομένων κατεβαίνει και το βαρύ πυροβολικό, με την Εκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου. Ο τελευταίος κρίνει ότι ο νόμος Πετραλιά ήταν αναγκαίος μεν, αλλά δε φτάνει, αφού - όπως είπε στην ομιλία του την περασμένη Τετάρτη - «η γήρανση του πληθυσμού θα καταστήσει αναγκαία και άλλα τολμηρά βήματα, με στόχο τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών».

Οταν τον περασμένο Σεπτέμβρη πρωτοδημοσιεύτηκε η Εκθεση της Αναλογιστικής Αρχής, από τότε είχε σημειώθει χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την Αρχή, για να ανοίξει και πάλι θέμα Ασφαλιστικού...». Δεν είναι όμως γνωστή και παλιά μόνο η μεθόδευση. Παλιά και διάτρητα είναι και τα «επιχειρήματα» που επιστρατεύουν κάθε φορά αυτοί που επιβουλεύονται τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το δημογραφικό, η γήρανση του πληθυσμού, τα ελλείμματα και η επιβάρυνση του προϋπολογισμού, είναι η αναμασημένη τροφή που σερβίρεται στο πόπολο. Τα ίδια έλεγε η ΝΔ όταν ψήφιζε τους αντιασφαλιστικούς νόμους το 1990 - 1992, τα ίδια το ΠΑΣΟΚ, το διάστημα 2001 - 2002, με το πακέτο Γιαννίτση και το νόμο Ρέππα. Τα ίδια πριν την ψήφιση του νόμου Πετραλιά, τα ίδια και μετά την ψήφισή του, όπως κάνει τώρα ο κ. Προβόπουλος.

συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com