Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

ΘΕΣΗ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Πρόκληση αποτελεί η προκήρυξη οργανικής θέσης «γραμματέα», δηλαδή «μάνατζερ» με βάση το νέο νόμο - πλαίσιο 3549, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με απόφαση της Συγκλήτου και μετά από πρόταση του πρύτανη του πανεπιστημίου, Αν. Μάνθου. Με την κίνηση αυτή η διοίκηση του Ιδρύματος προσθέτει άλλο ένα κομμάτι του παζλ στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου που προωθεί την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Πρόκειται για εφαρμογή της «καρδιάς» του νόμου, αφού ο «γραμματέας», σύμφωνα με την περιγραφή του νόμου, θα παίζει ακριβώς το ρόλο του «μάνατζερ», θα υποβοηθά και θα προωθεί την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ιδρυμάτων. Θα είναι αυτός που θα πρέπει να εφαρμόσει τον τετραετή επιχειρησιακό σχεδιασμό, όταν οι επιχειρήσεις θα παρεμβαίνουν άμεσα, θα υπαγορεύουν και θα επιβάλλουν το περιεχόμενο των σπουδών και της έρευνας.

Προφανώς το ΑΠΘ για να προχωρήσει στην προκήρυξη οργανικής θέσης έχει εγκριθεί η αντίστοιχη πίστωση. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Ν.3549 ο μάνατζερ του κάθε πανεπιστημίου και ΤΕΙ έχει τετραετή θητεία για την υλοποίηση του τετραετούς προγραμματισμού. Εχει στην αρμοδιότητά του τις διοικητικές, οικονομικές, τεχνικές υπηρεσίες των Ιδρυμάτων και λειτουργεί στο πλαίσιο του εσωτερικού κανονισμού του Ιδρύματος. Με δυο λόγια, ο ρόλος του μάνατζερ θα είναι να συντονίσει την οργάνωση του πανεπιστημίου - επιχείρηση. Η λειτουργία του πανεπιστημίου θα υποταχθεί στη φιλοσοφία του Ν.3549, στους νόμους της αγοράς, που επιβάλλουν ελαχιστοποίηση του κόστους και μεγιστοποίηση του κέρδους. Επίσης, ο μάνατζερ θα συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου στη Σύγκλητο και στο Πρυτανικό Συμβούλιο (το οποίο έχει πια την αρμοδιότητα να αποφασίζει, εκτός των άλλων, και για ...την άρση του ασύλου). Ειδικά για το ΑΠΘ, σημειώνουμε ότι η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί στα στημένα σκηνικά που έχουν προηγηθεί, με στόχο τον ευτελισμό και τελικά την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Απέναντι σ' αυτή την πρόκληση της εμβάθυνσης της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των ιδρυμάτων επιβάλλεται το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα να δώσει ηχηρή απάντηση, να στείλει μήνυμα αντεπίθεσης και στην εκλογικη μάχη που έχει μπροστά του: Τις φοιτητικές εκλογές στις 13 του Μάη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com