Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗΣ

Ενεργώντας στη λογική της φιλανθρωπίας και στην πρακτική της ελεημοσύνης, η Ομοσπονδία Αρτοποιών αποφάσισε να παρέχει ψωμί με έκπτωση στους ανέργους. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μ. Μούσιος, «η Ομοσπονδία, συναισθανόμενη το χρέος της σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αποφάσισε να υλοποιήσει, πιλοτικά, στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη, το πρόγραμμα "Κοινωνία Συμμετέχω" για φθηνότερο ψωμί στους άνεργους και τις οικογένειές τους, που είναι η πιο αδικημένη κοινωνική ομάδα».

Σύμφωνα με τους πρώτους σχεδιασμούς, το εγχείρημα στη Λάρισα θα υλοποιηθεί ως εξής: Η Νομαρχία θα διανείμει μπλοκ εκπτωτικών κουπονιών (η έκπτωση θα είναι 20%) στους ανέργους, που θα καλύπτουν το διάστημα από 1η Ιούνη μέχρι και 31 Αυγούστου. Τα κουπόνια, που θα ισχύσουν μόνο για τα αρτοποιεία της Συντεχνίας, θα τα προμηθεύονται οι άνεργοι προσκομίζοντας τις αστυνομικές ταυτότητές τους και την κάρτα ανεργίας που εκδίδει ο ΟΑΕΔ.

Είναι φανερό ότι με την παροχή ψίχουλων - η έκπτωση του 20% σημαίνει ότι η τιμή του ψωμιού για τους δικαιούχους των κουπονιών θα μειωθεί από 15 έως 20 λεπτά το κιλό - δε λύνεται το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι και θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη προσφορά της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, ανεξαρτήτως προθέσεων, κινείται στην κατεύθυνση της κυβερνητικής προπαγάνδας, που επιχειρεί να περάσει την αντίληψη ότι οι άνεργοι είναι κάποιοι «αναξιοπαθούντες» που μπορούν να βολευτούν με λίγα ψίχουλα ελεημοσύνης.

Ομως, το πρόβλημα της ανεργίας δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε συγκυριακό, η αιτία του βρίσκεται στην πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπέρ των συμφερόντων των καπιταλιστών και η λύση του δεν μπορεί να είναι υπόθεση «κοινωνικής φιλανθρωπίας», αλλά υπόθεση των ίδιων των ανέργων και των εργαζομένων, που, με τους αγώνες τους, μπορούν να ανατρέψουν την πολιτική που δημιουργεί και διογκώνει την ανεργία, να ανατρέψουν την καπιταλιστική εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com