Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

1,20δις ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ

Το 2009 θα ξεπεραστεί το ιστορικό όριο του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων στον κόσμο που υποσιτίζονται, ανακοίνωσε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

"Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συμβεί το ένα έκτο της ανθρωπότητας να είναι θύμα υποσιτισμού", σημειώνει ο FAO σε προκαταρκτική έκθεσή του για την έλλειψη διατροφικής ασφάλειας.

"Η ανθρωπότητα θα έχει 1,20 δισεκατομμύρια ανθρώπους που θα υποφέρουν από την πείνα" στο τέλος της χρονιάς, προσθέτει ο FAO και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για "ιστορικό επίπεδο".

Η κατάσταση αυτή "δεν είναι αποτέλεσμα μιας κακής σοδειάς σε παγκόσμιο επίπεδο", αλλά οφείλεται "στην παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία προκάλεσε ελάττωση των εισοδημάτων και απώλειες θέσεων εργασίας, μειώνοντας την πρόσβαση των φτωχών στα τρόφιμα", επισημαίνει.

"Δεδομένων κυρίως των σοκ από την οικονομική κρίση και των συχνά ανεβασμένων τιμών των προϊόντων διατροφής σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των θυμάτων της πείνας αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως κατά περίπου 11%", σύμφωνα με τις προβλέψεις του FAO.

Αυτά είναι τα στοιχεία και οι προβλέψεις του FAO. Αυτό όμως που δε μας λέει είναι γιατί σώνει και καλά είναι υποχρεωτικό να πεινάσουν τόσοι άνθρωποι, που δεν έπαιξαν κανένα ρόλο για το ξέσπασμα της κρίσης και ταυτόχρονα οι υπεύθυνοι της κρίσης να συνεχίσουν να έχουν υπέρογκα κέρδη.

Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο ανάπτυξης που θα μπορούσε άνετα να θρέφει επαρκώς ολόκληρο τον πληθυσμό αρκεί να μην τον λυμαίνονται τα κεφαλαιουχικά υπερκέρδη.

Μ' αυτήν την έννοια ανακοινώσεις - διαπιστώσεις σαν αυτή του FAO, στο βαθμό που δεν υποδείχνουν τον πραγματικό ένοχο και δεν προτείνουν τη μοναδική πραγματική λύση που είναι το ξεπέρασμα του βάρβαρου κοινωνικοπολιτικού μας συστήματος, μάλλον διαιωνίζουν το πρόβλημα, αφού είναι σαν να λένε στους υπόλοιπους εργαζόμενους...

..."πάλι καλά, εσείς δεν πεινάτε και γι' αυτό καθίστε φρόνιμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com