Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

ΣΕ "ΦΑΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΤΙΑΣ"

Στη "φάση της προστασίας" (από τη "φάση της περιχαράκωσης") περνά πλέον η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης Η1Ν1, σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Πριν τις ανακοινώσεις ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την ανησυχία του συνιστώντας, ταυτόχρονα, "όχι πανικό" γιατί "η πολιτεία έχει πάρει τα μέτρα της".

Πέρα όμως από τις διαβεβαιώσεις για τη λήψη μέτρων η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας έρχεται να αποκαλύψει τη γύμνια των υπηρεσιών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και μεγάλων συναθροίσεων του πληθυσμού. Αυτές οι υπηρεσίες θα έπρεπε να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες για την αντιμετώπιση των περιστατικών και των καταστάσεων, όταν εμφανιστούν ατομικά ή ομαδικά κρούσματα.

Για παράδειγμα σε εταιρεία και μάλιστα φαρμακευτική διαπιστώθηκε ότι ένα στέλεχός της προσβλήθηκε από τον ιό της νέας γρίπης. Λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας ακολούθησε τις οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μέχρι την ίασή του. Οταν το έμαθαν οι εργαζόμενοι και ανησύχησαν πήραν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από τη διεύθυνση της εταιρείας να μην ανησυχούν γιατί ο συνάδελφός τους έχει ιαθεί πλήρως και ότι έχουν προμηθευτεί το φάρμακο ταμιφλού. Λείπουν, δηλαδή, από τους εργασιακούς χώρους οι γιατροί εργασίας, που θα υποδείξουν τι θα κάνει η κάθε επιχείρηση για την κάθε περίπτωση.

Οταν χτες στη συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους δημοσιογράφους τέθηκε από το θέμα της έλλειψης των γιατρών εργασίας στους χώρους δουλειάς η καθηγήτρια Ε. Γιαμαρέλλου παρέπεμψε και πάλι στην "κλασική τακτική": Δηλαδή παραπομπή στο κέντρο αναφοράς, που σημαίνει σε κάποιο νοσοκομείο, όπου θα του πουν "εάν θα πάρει φάρμακο και ποιοι θα προστατευτούν στο περιβάλλον του". Επίσης ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Γ. Πιερρουτσάκος πρόσθεσε ότι έχουν στείλει υλικό στις επιχειρήσεις και ότι υπάρχουν αιτήματα για να κάνουν ενημερωτικά μαθήματα και να εκπαιδεύσουν τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. Φαίνεται δηλαδή ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνει μέσα από οργανωμένα δίκτυα και περιορίζονται στον πυροσβεστικό ρόλο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μέχρι και χτες τα κρούσματα έφτασαν τα 323, εκ των οποίων το 90% ιάθηκε πλήρως σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Στη "φάση της προστασίας" θα νοσηλεύονται και θα λαμβάνουν φάρμακα μόνον οι ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα ή επιπλοκές. Οι ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία θα παραμένουν στο σπίτι τους και δε θα ακολουθούν αγωγή με αντιγριπικά φάρμακα. Το υπουργείο Υγείας σταματά την καθημερινή καταμέτρηση των κρουσμάτων. Οπως ανακοίνωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα συγκροτηθεί Εθνικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το οποίο αναλαμβάνει την ενημέρωση η οποία θα γίνεται μια φορά την εβδομάδα και θα ξεκινά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο.

Οπως ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος, εξετάζεται και το ενδεχόμενο εμβολιαστικής κάλυψης όλου του πληθυσμού της χώρας, κάτι που θα αποφασιστεί ανάλογα με τη φθινοπωρινή πορεία της νόσου. Οσο για το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη προς αποφυγή ραγδαίας εξάπλωσης της γρίπης, ο υπουργός δεν το απέκλεισε, είπε ωστόσο ότι όπου εφαρμόστηκε αυτό το μέτρο δεν είχε θεαματικά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com