Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009

ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΟΥΝΑΓΕ!!!

"Την πλήρη διαφωνία της με την εγκύκλιο του τέως εισαγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ο οποίος προσπάθησε να λύσει τα χέρια της Αστυνομίας και να «νομιμοποιήσει» την απόλυτη (χωρίς δικαστική εγγύηση) κατάργηση του απορρήτου και της ανωνυμίας των blogs καθώς και κάθε δημόσιας επικοινωνίας στο Διαδίκτυο, εκφράζει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Οπως αναφέρει σε έγγραφά της προς τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα και τον νέο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, η παράκαμψη της δικαστικής αρχής παραβιάζει τη συνταγματική και κοινοτική νομιμότητα, αφού και τα εξωτερικά στοιχεία των επικοινωνιών (όπως η ταυτότητα των επικοινωνούντων, ο τόπος και χρόνος της επικοινωνίας, οι αριθμοί εισερχομένων και εξερχομένων κλήσεων, οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις, τα μηνύματα κ.ά.) ανήκουν, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο σε Ελλάδα και Ευρώπη, στην προστατευτική σφαίρα του απορρήτου.

Σύμφωνα με την ΑΔΑΕ, μετά την εγκύκλιο Σανιδά έχουν πυκνώσει τα αιτήματα της ΕΛ.ΑΣ. προς τους παρόχους υπηρεσιών Ιντερνετ για αποστολή στοιχείων επικοινωνίας διαφόρων χρηστών, χωρίς την τήρηση της προβλεπόμενης από τον νόμο 2225/1994 διαδικασίας για την άρση του απορρήτου.

Οι αστυνομικοί ζητούν δηλαδή από τις εταιρείες Ιντερνετ, πληροφορίες για τα εξωτερικά στοιχεία των διαδικτυακών επικοινωνιών, χωρίς να υπάρχει σχετική εισαγγελική άδεια ή δικαστικό βούλευμα- ακόμη και για αδικήματα που δεν ανήκουν στα «σοβαρά εγκλήματα», όπως απαιτεί ο νόμος.

Για να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η βεβαιότητα των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και να αρθεί κάθε πρόβλημα ή ενδοιασμός ως προς τη νομιμότητα της εφαρμογής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, η ΑΔΑΕ καλεί τόσο τον κ. Σιούφα όσο και τον Τέντε να ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Η ΑΔΑΕ, πάντως, δεν είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε μια, υπό όρους και προϋποθέσεις, διεύρυνση των εγκλημάτων για τα οποία δικαιολογείται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Βασική προϋπόθεση είναι βεβαίως τα νέα αδικήματα που θα προστεθούν να συνιστούν ιδιαιτέρως σοβαρά εγκλήματα κατά την έννοια του νομοθέτη, αναλόγως της προσβολής του έννομου αγαθού που χρειάζεται να προστατευθεί. Μόνο που αυτό απαιτεί νομοθετική παρέμβαση για αλλαγή του σημερινού πλαισίου, ώστε να μη θίγεται η δικαστική προστασία του πολίτη και να τηρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 19 του Συντάγματος για την άρση του απορρήτου."

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύεται αυτούσιο στην σημερινή έκδοση της Ελευθεροτυπίας. Μας εκπλήσσει για ακόμη μια φορά, θετικά, η εφημερίδα και μάλιστα από το παραπάνω άρθρο δείχνει να μην έχει και ιδιαίτερα διαπλεκόμενες σχέσεις με πολιτικούς και συμφέροντα.

Με πολιτικούς και συμφέροντα που φοβούνται την αλήθεια και προσπαθούν να κλείσουν τα blogs...βρε κούνια που σας κούναγε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com