Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

"ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ"

Στο χθεσινό φύλλο του Κυριακάτικου Βήματος συναντάμε την συνέντευξη του υπουργού Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλου, (μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη εδώ) από την οποία συγκρατήσαμε το εξής κομμάτι:

"Θα κάνετε τελικά αλλαγές στον
νέο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ, όπως η δυνατότητα των πρυτανικών αρχών να διευρύνουν τη θητεία τους, τα εκλεκτορικά σώματα, η καθολική ψήφος των φοιτητών κ.ά. Ποια σημεία του νόμου χρειάζονται «λίφτινγκ»; Ποια είναι η μεγάλη αλλαγή που πρέπει να επέλθει ώστε να γίνουν τα πανεπιστήμια ανταγωνιστικά;

«Οι δυσλειτουργίες του νόμου για τα ΑΕΙ ήδη μελετώνται, μετά και την πλήρη εφαρμογή του νόμου, όπως ο αριθμός εκλεκτόρων, τα συγγράμματα, τα μεταπτυχιακά, η αξιολόγηση. Οι συγκεκριμένες προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων μόλις μας παραδόθηκαν. Θα αξιολογηθούν, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Αν ο στόχος μας είναι ένα μεγάλο ποιοτικό άλμα που θα διευρύνει την ανταγωνιστικότητα του πανεπιστημίου, πρέπει να συμφωνήσουμε στη δημιουργία μιας ανώτατης εκπαίδευσης χρήσιμης για την είσοδο των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, χωρίς να διαπραγματεύεται ασφαλώς τον ακαδημαϊκό προορισμό της, ο οποίος σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει αναφορά στο δημόσιο συμφέρον. Με άλλα λόγια, θέλω να πω ότι η αναβάθμιση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνεργασία όλων των πλευρών»".

Τι σημαίνει "ανταγωνιστικό πανεπιστήμιο";
Τα πανεπιστήμια αν δε σημειώνουμε σωστά, είναι εκπαιδευτικά ιδρύματα που στόχο έχουν την μόρφωση των νέων σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες.

Ο όρος "ανταγωνισμός", χρησιμοποιείται ευρέως στην επιχειρηματική αγορά, μεταξύ των μικρών και μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων, είτε για τα μαγαζάκια που συναντάμε δεξιά και αριστερά.

Από πότε τα πανεπιστήμια έγιναν ''μαγαζιά", από πότε πέρασαν στην επιχειρηματική αγορά;

Το κάθε πανεπιστήμιο, θα έπρεπε, να έχει συγκεκριμένο ρόλο στην κοινωνία και να εξυπηρετεί τις ανάγκες της, παρέχοντας Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση για όλους τους νέους.

Για μαγαζιά και παραμάγαζα, ψάξτε στoυς μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους που χρηματοδοτούν το κόμμα σας κύριε Σπηλιωτόπουλε(βλέπε Siemens).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com