Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

"ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ"...ΑΛΛΑ

1."Δυστυχώς, η διαχείριση(του πλουτου) γίνεται με τρόπο που πλουτίζουν οι πολυεθνικές και μαζί οι υπουργοί, ενώ χάνει ολόκληρη η κοινωνία. Βαθαίνουν η ανισότητα, η αδικία, η μιζέρια. Οπως λέω για τη δικιά μας χώρα - δεν αρκεί να ρωτάμε «πού θα βρούμε τα λεφτά» αλλά «πού πάνε τα λεφτά»!"

2."Και ο πολίτης μένει με το αίσθημα της ανημπόριας. Γι' αυτό, το ζήτημα της αυτονομίας του πολιτικού συστήματος είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Είναι ζήτημα ισχυρών δομών και θεσμών που προστατεύουν τον πλούτο και τα δικαιώματα του κάθε λαού από τη λεηλασία και την απληστία των λίγων και ισχυρών. Και μια κυβέρνηση ή υποκύπτει στα συμφέροντα αυτά ή βάζει κανόνες και εγγυάται μια ευνομούμενη πολιτεία.

Απέναντι στην απαίτηση για αλλαγή, προοδευτική αλλαγή -που γιγαντώνεται σε όλο τον κόσμο- το τελευταίο οχυρό της συντήρησης είναι ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Οτι «όλοι ίδιοι είμαστε». Προτρέπουν τα συμφέροντα αυτά τον πολίτη να μην δώσει τη μάχη της δημοκρατίας. Και η μάχη που σίγουρα χάνεται είναι αυτή που ποτέ δεν δίνεται. Η απαξιωμένη πολιτική αφήνει, τότε, το χώρο ελεύθερο σε άλλους προθύμους «μάγους» να εμφανιστούν ως σωτήρες."

3."Η εξάρτηση είναι αυτή που αποξενώνει την κυβέρνηση «από τον λαό». Και όταν η κυβέρνηση δεν είναι από το λαό και μόνο, δεν μπορεί να είναι «με το λαό και για το λαό». Μία εξαρτημένη κυβέρνηση είναι υπηρέτης της εξάρτησής της, όμηρος των συμφερόντων.

Η αυτονομία της πολιτικής είναι η αφετηρία για την αλλαγή πορείας της χώρας. Αλλιώς, καμιά αλλαγή δεν θα είναι εφικτή. Ούτε στην οικονομία, ούτε στο αναπτυξιακό πρότυπο, ούτε στις δομές του κράτους και στις σχέσεις κράτους-πολίτη, ούτε στο κοινωνικό κράτος και στις εκφράσεις του, τις πολιτικές εκπαίδευσης, υγείας, πρόνοιας."

Τα 3 παραπάνω αποσπάσματα έχουν αποσπαστεί από το άρθρο του Γ. Παπανδρέου στη χθεσινή Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Όχι δε λέμε ψέματα, μπορείτε να το δείτε και μόνοι σας(εδώ).

Εξαιρετικό άρθρο, αλλά γιατί εμάς μας φαίνονται όλα όσα περιγράφει ο Γ. Παπανδρέου τόσο μακρινά από το ΠΑΣΟΚ;

Γιατί δεν μπορεί να μας πείσει ότι το κόμμα του, θα προσπαθήσει να φέρει την "αυτονομία της πολιτικής";

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com