Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΕ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ!

Διευκρινίσεις απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αποζημιώσεις των 425 εκατ. ευρώ, που η αγροτιά απέσπασε με τους αγώνες της!

Την ένταση των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς, σε κατεύθυνση ρήξης με την πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, συνηγορεί το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να στείλει πρόσθετα στοιχεία αναφορικά με το "πακέτο" των 425 εκατ. ευρώ, που η αγωνιζόμενη αγροτιά κατάφερε να αποσπάσει με τις μεγάλες κινητοποιήσεις του περασμένου χειμώνα, θέτοντας ευθέως ζήτημα ασυμβατότητας των ενισχύσεων αυτών με το κοινοτικό δίκαιο.


Τα χρήματα αυτά, που στην πραγματικότητα είναι "ψίχουλα" τόσο ως προς τις πραγματικές ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, όσο και συγκριτικά απέναντι στα δισ. ευρώ με τα οποία ενισχύεται συνεχώς το μεγάλο κεφάλαιο, τίθενται εν αμφιβόλω, ως προς την "νομιμότητά" τους, αφού η Επιτροπή ζητά νέες διευκρινήσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το αν πρόκειται για "νόμιμες" αποζημιώσεις ή για "παράνομες" εθνικές ενισχύσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει στείλει δύο φορές διευκρινήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής ως προς το ζήτημα, στις 22 Μάρτη και στις 16 Ιούνη.

Σε χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ επισημαίνεται ότι το έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας της Επιτροπής, στο οποίο ζητούνται διευκρινήσεις τεχνικού χαρακτήρα, "αποτελεί συνήθη πρακτική που εφαρμόζεται σε κάθε παρόμοια περίπτωση για όλα τα κράτη - μέλη". Προσθέτει ακόμη ότι "οι ελληνικές αρχές, όπως συμβαίνει πάντοτε, θα αποστείλουν τις πρόσθετες διευκρινήσεις και πληροφορίες που ζητούνται", σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι "οι καταβληθείσες αποζημιώσεις στους Ελληνες αγρότες ήταν απόλυτα συμβατές και σύννομες με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία". Και πώς θα μπορούσε να μην είναι άλλωστε, θα προσθέταμε εμείς, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδείξει πως δεν κάνει "ρούπι" χωρίς την έγκριση των Βρυξελλών...


Για το ζήτημα έκανε δηλώσεις ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Εξαρχος, ενώ ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Ο Β. Εξαρχος ανέφερε ότι "για άλλη μια φορά, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κρύβει την αλήθεια", προσθέτοντας ότι "δυστυχώς, είναι ορατός ο κίνδυνος, η προχειρότητα, με την οποία λειτουργεί η κυβέρνηση να έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τη χώρα, που θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό".

Το ΚΚΕ επισημαινει στην ανακοινωση του,
"απειθαρχία και ανυπακοή στην ΕΕ, η οποία προωθεί δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών ενισχύσεων σε τραπεζίτες, βιομηχάνους, εφοπλιστές και μεγαλοξενοδόχους, όχι όμως στη δοκιμαζόμενη αγροτιά."

Όσο για τον ΣΥΝ, η απάντηση στις αξιώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι "ριζική αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής", όπως τόνισε
χαρακτηριστικά .

Για "αδιαφάνεια" στη διάθεση των 425 εκατ. ευρώ κάνουν λόγο και οι Οικολόγοι Πράσινοι, υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα τους ζήτησε με πρόσφατη Ερώτηση του ευρωβουλευτή Μ. Τρεμόπουλου επίσημη ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς έχει η κατάσταση με την καταβολή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com