Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

ΟΝΕΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΣΟΥΛΙ

Μεγάλες είναι οι καταστροφές στον Μαραθώνα. Οι φλόγες μάλιστα έφτασαν μέχρι την περιοχή Αύρα, αργά χθες το βράδυ, τμήμα της οποίας εκκενώθηκε. Ολη η περιοχή, από τη Λίμνη μέχρι και τα όρια της πόλης, έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο. Χτες το μεσημέρι, απειλήθηκαν σπίτια, λίγες μόλις εκατοντάδες μέτρα από την κεντρική πλατεία της πόλης, λόγω μεγάλης αναζωπύρωσης.

Φλόγες ξεπρόβαλαν ξανά στο Καλέτζι, χτες το απόγευμα βγάζοντας τους κατοίκους ξανά στο δρόμο, όπως τις απογευματινές ώρες της Κυριακής που απείλησαν σπίτια της περιοχής και έκαψαν δασικές εκτάσεις. Ιδια κατάσταση στο Ανω και το Κάτω Σούλι, που κάτοικοι είδαν την πύρινη λαίλαπα να περνά από τις αυλές των σπιτιών τους.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, η φωτιά έφτασε στο Κάτω Σούλι και απείλησε το πευκοδάσος του Σχινιά. Αντίθετα, πολλά σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και άλλα υπέστησαν ζημιές στην Πάντειο Πολιτεία όπως επίσης κινδύνεψαν θερμοκήπια, καλλιέργειες και φυτώρια. Από την άλλη, στο Ανω Σούλι, οι φλόγες απειλούσαν το χωριό, καταστρέφοντας σπίτια και εκτάσεις με ελιές ανά διαστήματα, με κατοίκους και πυροσβέστες να παλεύουν σχεδόν όλο το 24ωρο με τις αναζωπυρώσεις.

Ενα από τα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς, πέρασε από την περιοχή του Βρανά, κάτω από το ελικοδρόμιο του Πολεμικού Ναυτικού. Θερμοκήπια και σπίτια καταστράφηκαν με τους κατοίκους να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις αναζωπυρώσεις που συνεχίστηκαν και χτες.

Σε επιφυλακή ήταν οι κάτοικοι της Ν. Μάκρης, της Ανατολής και του Ν. Βουτζά καθώς το μέτωπο του Αγ. Πέτρου πλησίαζε το απόγευμα τις περιοχές αυτές. Νωρίτερα, από το μέτωπο του Βρανά, οι φλόγες έφτασαν κοντά στο Κέντρο Υγείας της Νέας Μάκρης.

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΑΡΝΑΒΑΣ

Η φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή Μαύρο Βουνό στο Γραμματικό τα ξημερώματα του Σαββάτου επεκτάθηκε ανεξέλεγκτη σε όλη τη βόρεια πλευρά του χωριού, καίγοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Κάτοικοι και πυροσβέστες έδιναν μάχη όλη τη μέρα με τις φλόγες. Αργά το βράδυ, η φωτιά μπήκε στα πρώτα σπίτια του χωριού. Η καταστροφή συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα, αυτή τη φορά, στην περιοχή Σέσι, όπου η φωτιά έφτασε κυριολεκτικά στην παραλία και στον εκεί οικισμό. Οι κάτοικοι προσπαθούσαν μέχρι χτες το βράδυ να σώσουν τις περιουσίες τους και να σβήσουν τη φωτιά που συνεχώς αναζωπύρωνε.

Η ίδια φωτιά κατευθύνθηκε και ανατολικά, φτάνοντας έξω από το Βαρνάβα όπου δόθηκε κυριολεκτικά και με κάθε μέσο μάχη περιμετρικά του χωριού στα πρώτα σπίτια, ώστε να μην περάσει η φωτιά. Η φωτιά μπήκε ακόμα και στο στρατόπεδο που υπάρχει στην περιοχή από το οποίο ο στρατός είχε αποσύρει το πρωί αντιαεροπορικούς πυραύλους που ήταν εκεί αποθηκευμένοι.

Μάχη με τις φλόγες δόθηκε και στην παραλία του Βαρνάβα, ενώ μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής κατόρθωσαν να ανακόψουν τη φωτιά στα νότια του χωριού σε χαράδρα η οποία υπήρχε κίνδυνος να την οδηγήσει προς το Καπανδρίτι. Στο ίδιο σημείο χτες το πρωί μια μεγάλη αναζωπύρωση δημιούργησε και πάλι μέτωπο φωτιάς που προσπαθούσαν μέχρι το βράδυ να τη σβήσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com