Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

ΟΝΕΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ (Β')

ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕΛΗ

Μέχρι αργά χτες το βράδυ οι κάτοικοι του Αγίου Στεφάνου έβλεπαν τη φωτιά να φτάνει και να μπαίνει στα πρώτα σπίτια του δήμου στη βόρεια πλευρά. Στις περιοχές Πευκόφυτο και Αγία Παρασκευή οι φλόγες υψώνονταν μπροστά στους ανθρώπους, ενώ κάποια σπίτια παραδόθηκαν στη φωτιά. Η αστυνομία κάλεσε τους κατοίκους να εκκενώσουν πολλές περιοχές και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι δεκάδες ρίψεις που επιχειρήθηκαν το μεσημέρι από αεροπλάνα και ελικόπτερα ανέκοψαν τη φωτιά ώστε να μην κάψει κυριολεκτικά το χωριό, εκτός από το δάσος που έγινε κάρβουνο. Μέχρι αργά το βράδυ, κάτοικοι και πυροσβέστες - λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων - βρίσκονταν "στο πόδι"...

Το πιο επικίνδυνο μέτωπο χτες το απόγευμα ήταν αυτό της Πεντέλης που έζησε εικόνες της δεκαετίας του '90. Η πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης παραδόθηκε στις φλόγες όπως και δεκάδες σπίτια της περιοχής, ενώ η αναδασωμένη περιοχή μετατράπηκε σε στάχτη. Σε λίγα λεπτά η πύρινη λαίλαπα έφτασε στη Νέα Πεντέλη και προχωρούσε ανεξέλεγκτη.

ΡΟΔΟΠΟΛΗ, ΣΤΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΟΝΥΣΟΣ

Πολλοί κάτοικοι κινδύνεψαν να εγκλωβιστούν στην περιοχή καθώς οι συνεχείς αναζωπυρώσεις έκλειναν δρόμους, στερώντας έτσι τους δρόμους διαφυγής. Σε κλοιό ήταν για αρκετή ώρα οι οικισμοί Αγ. Σπυρίδωνας και Νταού Πεντέλης όπως και το νοσοκομείο στο οποίο παρέμειναν 25 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σημαντικό πρόβλημα υπήρχε στην περιοχή του ΠΙΚΠΑ.

Τραγικές ώρες έζησαν οι κάτοικοι της Ροδόπολης και της Σταμάτας, που βρέθηκαν ανυπεράσπιστοι το Σάββατο το βράδυ απέναντι στη φωτιά και είδαν τις φλόγες να μπαίνουν μέσα στα σπίτια τους και αρκετά από αυτά να καίγονται. Στους δρόμους επικράτησε πανικός, με τους κατοίκους πανικόβλητοι μέσα στη νύχτα να μην ξέρουν τι να κάνουν.

Η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε και χτες όλη τη μέρα, ενώ εκτός από πολλά στρέμματα δάσος, κάηκαν σπίτια και τα κτίρια του Γυμνασίου και Λυκείου της πόλης. Η κατάσταση στη Ροδόπολη έγινε καλύτερη αργά το βράδυ, όπως και στη Σταμάτα, αν και ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παρέμενε μαζί και με το φόβο των κατοίκων να ζήσουν ένα ακόμα βράδυ αντιμέτωποι με τη φωτιά.

Ανεξέλεγκτα έκαιγε η φωτιά στο Διόνυσο μέχρι αργά χτες το βράδυ κατακαίγοντας το δάσος. Η φωτιά έφτασε στην περιοχή αργά το βράδυ του Σαββάτου καίγοντας σπίτια. Αρκετοί κάτοικοι εγκατέλειπαν την περιοχή ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι εκκενώθηκε και η περιοχή Αιολίς. Ολο το βράδυ έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες που συνεχίστηκε και με το πρώτο φώς της ημέρας και κατάφεραν κάποια στιγμή χτες να ανακόψουν τη φωτιά. Αργά το απόγευμα όμως και λόγω των αναζωπυρώσεων η φωτιά βρέθηκε και πάλι να καίει ανεξέλεγκτα το δάσος κατευθυνόμενο στην κορυφή του βουνού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com