Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Η παραπέρα συγκεντροποίηση του κεφαλαίου είναι μία από τις σημαντικότερες συνέπειες των οικονομικών κρίσεων και επαληθεύεται και από την τρέχουσα κρίση.

Ηδη τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι παγκόσμιοι χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί, από τους οποίους ξεκίνησε η κρίση, αύξησαν τα κέρδη τους και ενισχύουν τη θέση τους.

Είναι χαρακτηριστική η ομολογία του Ε. Ροζενγκρίν, διευθυντικού στελέχους της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), ο οποίος σε ομιλία του στο Λονδίνο υπογράμμισε ότι...

...από τη διεθνή οικονομική κρίση "οι μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες του πλανήτη εξήλθαν ακόμα ισχυρότερες, καθιστώντας συνάμα τα κράτη, στις επικράτειες των οποίων αυτές δραστηριοποιούνται, λιγότερο ικανά να δώσουν λύση στα τρέχοντα προβλήματα".

Ο ίδιος ομιλητής επισήμανε ότι στις ΗΠΑ το αθροιστικό ενεργητικό των τριών μεγαλύτερων τραπεζών (δεν τις κατονόμασε) ισούται πλέον με λίγο περισσότερο από το 30% του αμερικανικού ΑΕΠ του έτους 2005, ισούται δε με περισσότερο κι από το 40% του αντίστοιχου του 2008.

Ομως, όσον αφορά τη Γαλλία οι αντίστοιχες αναλογίες διαμορφώθηκαν στο 180% και στο 250% περίπου, για τη Βρετανία διαμορφώθηκαν στο 200% και περισσότερο κι από 400%.

Παρέλειψε βέβαια ο υψηλά ιστάμενος Αμερικανός τραπεζίτης να αναφέρει ότι το λογαριασμό της κρίσης θα τον πληρώσουν οι λαοί του κόσμου.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ.
ΔΕΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ FED
http://antipliroforisi.blogspot.com/2008/05/blog-post.html

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ ΗΠΑ(FEDERAL RESERVE of US)
http://antipliroforisi.blogspot.com/2008/10/us-federal-reserve.html

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com