Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΕΝ "ΧΩΡΑΕΙ" ΤΟ ΑΣΥΛΟ

Η κυβέρνηση της "τάξης" και των "προληπτικών" συλλήψεων, δυο βδομάδες πριν, "άνοιξε" και το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου. Η κρατική καταστολή και ο αυταρχισμός, η προβοκατόρικη επίθεση στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας, Χρήστο Κίττα, το γνωστό "παιχνίδι" μεταξύ αστυνομίας και ομάδων "αντιεξουσιαστών" ήταν το κατάλληλο έδαφος.

Θέση "μάχης" πήραν και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, τα οποία άρχισαν πάλι να μιλάνε μέχρι και για χτύπημα της εγκληματικότητας, μέσω μιας διαφορετικής διαχείρισης του ασύλου! Ολα αυτά φυσικά δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για ευθεία αμφισβήτηση στα δικαιώματα των φοιτητών και των σπουδαστών και ενορχηστρωμένη προσπάθεια να εφαρμοστεί το άρθρο του νόμου - πλαισίου για το άσυλο.

Πριν αναφερθούμε, όμως, στο νόμο ας θυμίσουμε ορισμένα γεγονότα που αποδεικνύουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και το κλίμα που θέλει να δημιουργήσει. Είχαμε καταπάτηση πανεπιστημιακού ασύλου, για τρεις μέρες, στη Θεσσαλονίκη με την ανοχή των πρυτανικών αρχών, με πρόφαση τα επεισόδια. Είχαμε τα κωμικοτραγικά επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης με το "περιβόητο" έγγραφο του Πανεπιστημίου Αθήνας στην αστυνομία, την περασμένη Δευτέρα, το οποίο εμφανίστηκε σαν κάλεσμα για επέμβαση!

Χαρακτηριστικός ήταν ο παραπλανητικός τίτλος των "Νέων" την Τρίτη 8 του Δεκέμβρη:

"Πρυτάνεις καλούν ΕΛ.ΑΣ. για το ...άσυλο". Στο έγγραφο του Πανεπιστημίου Αθήνας, βέβαια, μεταξύ άλλων ...γινόταν υπενθύμιση στην αστυνομία ότι "οι πέριξ του Πανεπιστημίου δρόμοι, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια είναι κοινόχρηστοι χώροι". Επίσης, ζητήθηκε η λήψη αναγκαίων μέτρων για τη "φύλαξη περιμετρικώς του ιστορικού κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών" και όχι άρση του ασύλου! Κι όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από πιέσεις για άρση του ασύλου.

Μετά απ' όλα αυτά, στα μέσα της προηγούμενης βδομάδας και ως διά μαγείας, ήρθε η απόφαση του ΔΣ της Νομικής "εμπλουτισμένη" με τις απόψεις του προέδρου της, Θ. Φορτσάκη, για είσοδο των φοιτητών στο πανεπιστήμιο με επίδειξη κάρτας και για ειδικό σώμα πανεπιστημιακών φυλάκων.

Παρόμοια πρόταση, για σώμα φυλάκων, έχει διατυπώσει, λιγότερο από ένα χρόνο πριν, η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, μιλώντας για "θέμα της φύλαξης των πανεπιστημίων σε μόνιμη βάση και με οργανωμένες από το πανεπιστήμιο υπηρεσίες". Στο ίδιο πνεύμα ο πρωθυπουργός, παλιότερα, έχει μιλήσει για αξιοποίηση της εμπειρίας "στους οργανισμούς και στους εσωτερικούς κανονισμούς αντίστοιχων πανεπιστημίων της Ευρώπης και των ΗΠΑ".

Συνεχίζεται...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com