Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Η πείνα «θερίζει» εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη

Η πείνα «θερίζει» εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν διεθνείς οργανισμοί, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Μέρα Διατροφής.

Σήμερα 923 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης, δηλαδή 75 εκατομμύρια περισσότεροι από το 2007. Ο οξύς υποσιτισμός, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ευθύνεται κάθε χρόνο για το θάνατο 5.000.000 παιδιών κάτω των 5 ετών. Στις αναπτυσσόμενες χώρες 146 εκατομμύρια παιδιά είναι ελλιποβαρή, ενώ 60 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών παρουσιάζουν απίσχανση Την ίδια στιγμή τις αναπτυγμένες χώρες μαστίζουν τα διατροφικά σκάνδαλα («τρελές αγελάδες», κοτόπουλα με διοξίνες κ.ά.).

Τροφές, βέβαια, υπάρχουν ικανές να θρέψουν όλους τους κατοίκους της Γης. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) εξηγούν, όμως, σε μεγάλο ποσοστό την αιτία πείνας. Σύμφωνα με αυτά, ο δείκτης τιμών στα βασικά είδη διατροφής παρουσίασε μια αύξηση που εκτοξεύτηκε πάνω από 50% κατά τους πρώτους 7 μήνες του 2008, ενώ η αντίστοιχη αύξηση το 2006 ήταν 12% και το 2007 ήταν 24%!

Κοινός παρονομαστής, λοιπόν, και για τα δεινά αυτά το σημερινό παγκόσμιο σύστημα - στο οποίο ο καθένας είναι ελεύθερος να ...πεθάνει από την πείνα - και η ακόρεστη «πείνα» του κεφαλαίου για τρελά κέρδη...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Nai alla ta 54tris eurw ta vreikame gia na ta dwsoume stis trapezes k malista xwris endiasmous!
Sugxarhthria se olous mas, se olous tous laous pou koimomaste tou kalou kairou anti na shkw8oume na tous paroume tis karekles k na tous steiloume ston diaolo!
SPOUDASTHS TEI HRAKLEIOU

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com