Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΑ ΖΩΝΙΑΝΑ

Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΔΕ που διενεργείτο επί μήνες για την αστυνομική επιχείρηση της 5ης Νοεμβρίου 2007 στα Ζωνιανά, προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες, εάν υπήρχαν τέτοιες, σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ για την αποτυχία του σχεδίου και την αιματηρή κατάληξη της επιχείρησης.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο υπαρχηγός της ΕΛΑΣ Γρηγόρης Αναγνώστου, ο οποίος και είχε την ευθύνη της ολοκλήρωσης της ΕΔΕ και της σύνταξης του πορίσματος από τα τέλη Μαρτίου οπότε ανέλαβε καθήκοντα, παρέδωσε χτές το πόρισμα στον αρχηγό του Σώματος Βασίλη Τσιατούρα.
Ευθύνες φαίνεται ότι καταλογίζονται στον τότε Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης, Αντώνη Βιτωράκη και στους δυο αξιωματικούς - επικεφαλείς της επιχείρησης ενώ από τον υπαρχηγό προτείνεται και για τους τρείς, προσωρινή παύση από τα καθήκοντα τους.
Διαδικαστικά, στην παραπάνω πρόταση θα πρέπει να γνωματεύει ο κ.Τσιατούρας και εφ’όσον συμφωνήσει να την επικυρώσει. Στην συνέχεια, θα μεταβιβαστεί στο πενταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΛΑΣ το οποίο και είναι αρμόδιο να επιβάλλει την ποινή που εκείνο θα αποφασίσει επί της προσωρινής παύσης. Φυσικά, θα κληθούν να παραστούν στην συνεδρίαση του Συμβουλίου κοι τρείς αξιωματικοί με τους νομικούς τους συμβούλους και να προβάλλουν τα επιχειρήματα τους επί της απόφασης.
Να σημειωθεί ότι, οι ανώτερες πειθαρχικές ποινές που προβλέπονται από τον Κώδικα της ΕΛΑΣ, είναι τριών βαθμίδων: η απόταξη (μάλλον απίθανο να ισχύσει στην παρούσα περίπτωση), η αργία με απόλυση που μπορεί να είναι από 2 έως έξι μήνες και η αργία με πρόσκαιρη παύση που μπορεί να έχει διάρκεια από 15 μέρες έως 4 μήνες.
Οι πειθαρχικές κυρώσεις ως φαίνεται δεν θα έχουν επιπτώσεις στον κ.Βιτωράκη καθώς έχει αποστρατευτεί, με τον βαθμό του αντιστράτηγου,ωστόσο οι άμεσα θιγόμενοι από την επιχείρηση της 5ης Νοεμβρίου 2007 μπορούν να προχωρήσουν σε ποινική διαδικασία εναντίον του. Ο πρώην γενικός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης πάντως, έχει προσληφθεί από την ΕΛΑΣ ως καθηγητής σήμερα και διδάσκει “Αστυνομική Πρακτική” στην Σχολή Αξιωματικών της ΕΛΑΣ στην Αμυγδαλέζα Αττικής.
Στο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται και η οικονομική αποκατάσταση εφ’όρου ζωής του ειδικού φρουρού Στάθη Λαζαρίδη που ήταν και το θύμα της αστυνομικής επιχείρησης αφού τραυματίστηκε από σφαίρα καλάσνικοφ και του προκλήθηκαν ανεπανόρθωτες βλάβες. Κάνοντας η ΕΛΑΣ χρήση νομικού “παραθύρου”προτείνει να τεθεί σε μόνιμη διαθεσιμότητα, έτσι ώστε να καταβάλλεται κανονικά και χωρίς καμία περικοπή ο μηνιαίος μισθός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com