Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Κανένα Ελαφρυντικό!

Σωστά επισημάνθηκε ότι το απολογητικό υπόμνημα του ειδικού φρουρού που προκάλεσε το θάνατο του παιδιού στα Εξάρχεια, αποτελεί μνημείο αναλγησίας. Ομως το εν λόγω υπόμνημα περιέχει και πολιτικά στοιχεία, εξαιρετικά πολύτιμα, που δεν πρέπει να τα προσπεράσουμε. Και τούτο γιατί τα στοιχεία αυτά ξεπερνούν τις κρίσεις που θα μπορούσε να κάνει κανείς για τον κατηγορούμενο ως πρόσωπο και αφορούν σε κάτι πολύ σημαντικότερο: Αφορούν στο ίδιο το σύστημα, στο ίδιο το κράτος και στον τρόπο που αυτό εκπαιδεύει και προσανατολίζει τους αστυφύλακες, τους συνοριοφύλακες, τους αγροφύλακες και γενικώς τους δεσμοφύλακες.

Διαβάζουμε, λοιπόν, σε κάποιο σημείο του υπομνήματος, πως ό,τι έγινε το περασμένο Σάββατο στα Εξάρχεια, έγινε από τους αστυνομικούς «προληπτικά, γιατί αυτό είναι το καθήκον μας»!

Δηλαδή; Ποιο είναι το «καθήκον» τους; Για ποιο πράγμα εντέλλονται από τους φυσικούς και τους πολιτικούς προϊσταμένους τους; Στη βάση ποιων εντολών λειτουργεί η Αστυνομία; Ομολογείται ευθέως στο υπόμνημα και μάλιστα ως υπερασπιστική γραμμή:

Εντέλλονται να θεωρούν «προληπτικά» ύποπτο τον οποιονδήποτε! Εντέλλονται να κοιτούν «προληπτικά» με μισό μάτι όποιον κινείται! Εντέλλονται να σημαδεύουν «προληπτικά» τους πάντες γιατί είναι μέσα στο «καθήκον» τους να θεωρούν τους πάντες «ένοχους»!

Σε άλλο σημείο του υπομνήματος διαβάζουμε ότι το παιδί επιδείκνυε «αποκλίνουσα συμπεριφορά»!

Και βέβαια εδώ το θέμα δεν είναι μόνο το ψέμα και η συκοφαντία η οποία επιστρατεύεται εναντίον του δολοφονημένου παιδιού και που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυρίας από τους δασκάλους και τους συμμαθητές του. Δεν είναι μόνο η τακτική της κατασκευής αναληθών «πειστηρίων» και «κατηγοριών» που επιστρατεύονται και εκτοξεύονται από ένα κράτος που δουλεύει με «φακέλους», με χαφιέδες και ρουφιάνους.

Είναι η ίδια η λογική αυτού του κράτους που αναγνωρίζει στον εαυτό του και στους μηχανισμούς του την αρμοδιότητα να κατηγοριοποιούν τις συμπεριφορές σε «αποκλίνουσες» και σε «συγκλίνουσες»! Είναι η πολιτική ενός κράτους που διδάσκει στην Αστυνομία του να θεωρεί «απόκλιση» το να περνάς ή - όπως αναφέρεται στο υπόμνημα - «να επιλέγεις ως χώρο διασκέδασης» τα Εξάρχεια! Είναι «απόκλιση» - σύμφωνα με το υπόμνημα - να πηγαίνεις στο γήπεδο! Είναι «απόκλιση», τελικά, το να ζεις!

Δεν ξέρουμε, ποια θα είναι η κατάληξη της δικαστικής δίωξης του ειδικού φρουρού. Δε μας είναι άγνωστο πώς ενήργησαν τα δικαστήρια σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. Δε θα κάνουμε καμία προφητεία για το ποιος ισχυρισμός θα γίνει δεκτός, αν ο αστυνομικός πυροβόλησε στον αέρα, πυροβόλησε στο έδαφος ή πυροβόλησε κατάστηθα το παιδί, όπως αναφέρει σωρεία μαρτύρων. Αυτό που ξέρουμε - και είναι υπεραρκετό - είναι ότι πυροβόλησε! Και πυροβόλησε επειδή το κράτος, οι εκάστοτε πολιτικοί και υπηρεσιακοί του προϊστάμενοι, του έχουν δώσει την εντολή να θεωρεί «καθήκον» του την «προληπτική» καταστολή κάθε «αποκλίνουσας συμπεριφοράς»!

Αλήθεια, πόσο πιο συντριπτικά στοιχεία χρειάζονται για να γίνει απολύτως κατανοητό ότι αυτό το κράτος δεν έχει κανένα ελαφρυντικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com