Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Ξεκίνησε η μοιρασιά του κρατικού πακέτου

Σε 2,6 τρισ. ευρώ - 20% του ΑΕΠ - φτάνουν οι ενισχύσεις στις τράπεζες στην ΕΕ των «27»



από το πακέτο με τα 28 Στην ενεργοποίηση της ρύθμισης για την πολύπλευρη ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου, προχώρησε η κυβέρνηση. Ηδηδισ. ευρώ διοχετεύτηκαν σε 2 τράπεζες - σύμφωνα με τις πληροφορίες σε Γιούρομπανκ και Τράπεζα Πειραιώς - πάνω από 2 δισ. ευρώ με τη μορφή των ειδικών κρατικών ομολόγων.

Οι τραπεζίτες παίρνουν τα ειδικά κρατικά ομόλογα με μηδενικά επιτόκια, για να τα χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απ' όπου, με την ομπρέλα του κράτους, θα αντλήσουν σχετικά φτηνό χρήμα για να το μοσχοπουλήσουν στη συνέχεια - με τη μορφή δανείων - στην πελατεία τους. Το συγκεκριμένο κομμάτι των κρατικών ενισχύσεων φτάνει συνολικά σε 8 δισ. ευρώ.

Ακόμη 5 δισ. ευρώ προβλέπεται να δοθούν για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών με τη συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιό τους και ακόμη 15 δισ. ευρώ με τη μορφή άμεσων εγγυήσεων της κυβέρνησης για την άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες.

Η εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου για την «ενίσχυση της ρευστότητας» ήταν το αντικείμενο συνάντησης που είχαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο. Η κυβέρνηση διαπιστώνει την «ομαλή εφαρμογή του». Από την πλευρά τους, οι επιμέρους μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου ετοιμάζονται να ξεκοκαλίσουν κρατικό χρήμα και ενισχύσεις και από τους τρεις προβλεπόμενους άξονες. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στο Γενάρη προγραμματίζουν τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους, προκειμένου να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών που θα αγοραστούν από το κράτος. Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, η μετοχική κολεγιά κράτους και τραπεζών θα κρατήσει μέχρι το τέλος του 2009, χωρίς βέβαια να αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασης, στο βαθμό που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει δρομολογήσει τη διαδικασία έκδοσης προνομιούχων μετοχών ύψους 350 εκατ. ευρώ, ενώ σε αντίστοιχη διαδικασία βρίσκεται και ο λοιπός «ανταγωνισμός».

Πακτωλός ενισχύσεων στην ΕΕ

Ενα γιγαντιαίο κρατικό σχέδιο για τη διάσωση του εκμεταλλευτικού συστήματος ξεδιπλώνεται το τελευταίο διάστημα συνολικά για τα κράτη της ΕΕ. Στόχος τους, η επάνοδος σε όρους «ομαλότητας», που όταν επέλθει θα σημάνει την αύξηση του βαθμού της εκμετάλλευσης για τα εργαζόμενα και λαϊκά στρώματα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ΕΕ των «27» θα μοιράσει για τις τράπεζες συνολικά 2,58 τρισ. ευρώ, ποσό που φτάνει στο 20% του ΑΕΠ που θα παραχτείΗΠΑ - σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο - διαμορφώνεται σε 700 δισ. δολάρια ή στο 4,8% του ΑΕΠ.

Από την άποψη της σχέσης με τα παραγόμενο ΑΕΠ «πρωταθλήτριες» αναγορεύονται εκείνες οι κυβερνήσεις και κράτη, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι στην απρόσκοπτη λειτουργία του εκμεταλλευτικού«ιρλανδικό θαύμα» αυτή τη φορά γίνεται πράξη με την κυβέρνηση της χώρας να διαθέτει 400 δισ. ευρώ, ποσό που φτάνει στο 215%, (υπερδιπλάσιο) από το ΑΕΠ της χώρας για το 2009! Ακολουθούν η Σουηδία (47,7% του ΑΕΠ), Ολλανδία (36,3%), Αυστρία (34,2%), Αγγλία (33,8%). Στο μέσο της λίστας, σε σχέση με το παραγόμενο ΑΕΠ, βρίσκονται οι ισχυροί της ευρωζώνης: Γερμανία με 500 δισ. ευρώ (19,5% του ΑΕΠ) και Γαλλία με 360 δισ. ευρώ (18% του ΑΕΠ). συστήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, το λεγόμενο

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος είναι άφθονος και υπεραρκετός, ώστε να καλύψει όλες τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή η πραγματικότητα είναι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση και ρήξη με την εφαρμοζόμενη πολιτική συνολικά από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com