Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

«ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ» 5000 ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

Στον αέρα βρίσκονται περίπου 5.000 καθαριστές και καθαρίστριες που εργάζονται αυτή τη στιγμή στα δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε να απαλλαγεί από την υποχρέωσή της για σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους και «πετάει» πλέον την ευθύνη στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, ο οποίος «αναγκάζει» με τη σειρά του τις Σχολικές Επιτροπές, σε ρόλο «εργολάβου», να αναθέτουν την καθαριότητα ακόμα και σε ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού ή εργολάβους καθαριότητας!

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε τροπολογία σε νομοσχέδιο για την «Ειδική Αγωγή» με την οποία προβλέπεται η εισαγωγή και με νομοθετική βούλα ιδιωτικών εταιρείων και συνεργείων καθαρισμού στα σχολεία! Ως εποπτεύοντα οργανισμό (δηλαδή εργολάβο) για αυτή τη διαδικασία το υπουργείο Παιδείας όρισε τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων ΑΕ, ο οποίος, βάσει νόμου πλέον, θα συνάπτει συμβάσεις με τις σχολικές επιτροπές για το έργο του καθαρισμού. Σύμφωνα λοιπόν με μια τέτοια σύμβαση προβλέπεται ότι οι σχολικές επιτροπές, ως ανάδοχοι εργολάβοι, με ένα συγκεκριμένο κονδύλι που θα τους δίνει ο ΟΣΚ ΑΕ θα αναθέτουν την καθαριότητα των σχολείων «όπου τις συμφέρει».

Η σύμβαση δεν υποχρεώνει σε καμία περίπτωση τις σχολικές επιτροπές να απασχολήσουν τους 5.000 εργαζόμενους. Παράλληλα, η σύμβαση αυτή θα ισχύει από τις 17/2/2009 έως τις 30/6/2009. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τους μήνες από το Σεπτέμβρη του 2008 μέχρι και το Φλεβάρη του 2009 οι καθαρίστριες μένουν στον αέρα μισθολογικά και ασφαλιστικά αφού πουθενά δεν προβλέπεται η πληρωμή τους και η ασφαλιστική τους κάλυψη! Επιπλέον ακόμα και αν οι σχολικές επιτροπές κρατήσουν τις καθαρίστριες, υποχρεώνονται από τη σύμβαση να τις πληρώνουν με «μπλοκάκι», δηλαδή με δελτίο παροχής υπηρεσιών, κάνοντας έτσι ακόμα χειρότερους τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com