Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Σε πλήρη εφαρμογή μπαίνει, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, η κατάργηση των εθνικών συνόρων των κρατών - μελών και η δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού χώρου, με τις ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στα πλαίσια της συνόδου των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, που έγινε τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες. Με τις ρυθμίσεις αυτές εφαρμόζεται και σε επιχειρησιακό επίπεδο η ΝΑΤΟποίηση ολόκληρου του εναέριου χώρου του Αιγαίου που εντάσσεται σε έναν ενιαίο ΝΑΤΟικό χώρο που καλύπτει όλες τις ΝΑΤΟικές χώρες της περιοχής.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε - μένει μόνο η τυπική επικύρωση - η ουσιαστική συγχώνευση των Κέντρων Αεροπορικών Επιχειρήσεων, του CAOC-6 (Τουρκία - Εσκί Σεχίρ) και CAOC-7 (Ελλάδα - Λάρισα), σε ένα που θα ονομάζεται CAOC-4 και θα έχει έδρα στη Λάρισα, ωστόσο θα υπάγεται στο Αεροπορικό Στρατηγείο της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ που εδρεύει στη Σμύρνη. Μάλιστα, το CAOC-4 της Λάρισας, στο οποίο θα υπάγεται ο εναέριος χώρος της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, θα έχει εναλλάξ Ελληνα και Τούρκο διοικητή. Οπως διευκρινίζεται, την περίοδο που θα είναι Τούρκος διοικητής στο CAOC-4, θα είναι Ελληνας ο υποδιοικητής (του CAOC-4) και ταυτόχρονα θα είναι και Ελληνας ο Επιτελάρχης στο προϊστάμενο αεροπορικό Στρατηγείο στη Σμύρνη (ο οποίος διαχειρίζεται όλα τα επιχειρησιακά θέματα του Στρατηγείου).

Να σημειωθεί ότι τα CAOC-6 (Τουρκία) και CAOC-7 (Ελλάδα), που λειτουργούν ως σήμερα, δεν έχουν συγκεκριμένο χώρο ευθύνης, καθώς υπάρχουν οι γνωστές τουρκικές διεκδικήσεις για τον εναέριο χώρο του Αιγαίο. Σύμφωνα με αυτές, η Τουρκία διεκδικεί τη διχοτόμηση του Αιγαίου πάνω από τον 25ο Μεσημβρινό και την ανάληψη της επιχειρησιακής ευθύνης του μισού Αιγαίου (ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού) συμπεριλαμβανομένων και θαλάσσιων περιοχών που περιβάλλουν όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τώρα, βέβαια, το θέμα αυτό «λύνεται» με την παράδοση όλου του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com