Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

ΣΑΝ ΔΥΟ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΝΕΡΟ -Β'-

Προσφέρουν νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η κυβέρνηση, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, έχει προλάβει να δώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο κεφάλαιο και να δεσμευτεί για την παροχή ακόμα περισσότερων. Συγκεκριμένα:

  • Οι εταίροι του δικομματισμού έχουν δεσμευτεί να μην αυξηθούν οι φορολογικοί25%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την τελευταία 20ετία έχουν μειώσει κατά 20% (από 45% στο 25%) τους φόρους που πληρώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. συντελεστές για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, που σήμερα βρίσκονται στο
  • Από τα 28 δισ. ευρώ του «πακέτου στήριξης» των τραπεζών που έχει δώσει η κυβέρνηση, ήδη μέχρι τα μέσα Απρίλη τα 10 δισ. είχαν καταλήξει στα ταμεία των τραπεζών, ενώ η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, δηλώνουν ότι μέχρι το τέλος φθινοπώρου θα έχει απορροφηθεί το σύνολό τους. Το ΠΑΣΟΚ δήθεν ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι τα χρήματα δεν κατευθύνονται στην «πραγματική οικονομία» αλλά σε πλήρη σύμπλευση μαζί της προτείνει: «Ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου».
  • Στις αρχές Απρίλη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, ανακοίνωσε πακέτο 18,5 δισ. ευρώ για τα λεγόμενα μεγάλα έργα, από τα οποία τη μερίδα του λέοντος θα καρπωθούν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, μέσω των «συμβάσεων» που θα υπογράψουν με το ελληνικό δημόσιο. Τις προτάσεις της κυβέρνησης στηρίζει και το ΠΑΣΟΚ ζητώντας μάλιστα επιτάχυνση του «Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» ώστε να τονωθούν οι τομείς της «πραγματικής οικονομίας».
  • Μέσα στη βδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα ρύθμιση χρεών μέχρι και του ύψους του 80% στις επιχειρήσεις που χρωστούν εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ και στα άλλα επικουρικά ταμεία. Πρόκειται για την πέμπτη ρύθμιση που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χαρίζοντας εκατομμύρια ευρώ στους κεφαλαιούχους.
  • Την προηγούμενη Τρίτη το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το κράτος θα μπει εγγυητής για τραπεζικά δάνεια που λαμβάνουν επιχειρήσεις. Οι κρατικές εγγυήσεις φτάνουν μέχρι το 80% της τραπεζικής οφειλής και για ποσά μέχρι 15 εκατομμύρια ευρώ! Σε περίπτωση δηλαδή που οι επιχειρηματίες δεν πληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες, αυτά θα εξοφληθούν με χρήματα του ελληνικού λαού μέσω του κρατικού προϋπολογισμού! Ανάλογη πρόταση έχει και το ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη των επιχειρήσεων.
  • Την 1η του Απρίλη η κυβέρνηση, ενισχύοντας και στηρίζοντας τους μεγαλοεισαγωγείς αυτοκινήτων ανακοίνωσε τη μείωση του τέλους ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα που θα αγοραστούν από τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή (2 Απρίλη) μέχρι και τα τέλη Ιούλη. Την πρόταση υποδέχτηκε αρχικά με επιφύλαξη το ΠΑΣΟΚ, αλλά στην πορεία την υιοθέτησε!
  • Με απόφαση της κυβέρνησης και παρότρυνση του ΠΑΣΟΚ για επιτάχυνση των διαδικασιών, περισσότερα από 36 δισ. ευρώ θα λάβουν μέχρι το 2013 οι πολυεθνικοί όμιλοι, μέσω του Δ΄ ΚΠΣ. Συγκεκριμένα, μέσω των αναπτυξιακών προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), τα παραπάνω τεράστια ποσά κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων θα δοθούν στο μεγάλο κεφάλαιο.
  • Η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση έργων μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ηδη η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ έχει εγκρίνει ποσά της τάξης των 5,7 δισ. ευρώ, στα οποία αναμένεται να προστεθούν μέχρι το τέλος του έτους άλλα 1,140 δισ. για τη «συντήρηση» των έργων. Στο ίδιο μήκος κύματος το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του προτείνει: «Δρομολόγηση νέων έργων με συμπράξεις, με σύνθετα έργα υψηλού ρίσκου»!
  • Εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ μέσω των προτάσεών του για την «πράσινη ανάπτυξη»«από μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων». Το συγκεκριμένο μοντέλο, που θα παραδώσει βορά στις ορέξεις του κεφαλαίου το περιβάλλον, τον φυσικό και ενεργειακό πλούτο της χώρας, υιοθετεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΕΕ, δεσμεύεται για την παροχή νέων οικονομικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών στους μεγαλοεπιχειρηματίες που θα επενδύσουν σ' αυτήν, μέσα προκειμένου να δοθεί διέξοδος στα συσσωρευμένα κεφάλαια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com