Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

ΣΑΝ ΔΥΟ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΝΕΡΟ -Δ'-

Τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις

Οι κυβερνητικές αποφάσεις και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ δήθεν για την πάταξη της ανεργίας έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Ούτε μία από αυτές δεν προβλέπει τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας. Αυτή η επιλογή των κομμάτων της άρχουσας τάξης δεν είναι τυχαία, αφού επιδιώκουν μέσα από αυτές να υλοποιήσουν τους στόχους της στρατηγικής της Λισαβόνας για ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου το Νοέμβρη του 2008 την έκθεση Σέρκας που διαχωρίζει τον εργάσιμο χρόνο σε «ενεργό» και «ανενεργό» ενώ αυξάνει την εργάσιμη βδομάδα τουλάχιστον στις 65 ώρες. Η «ενεργός» περίοδος, δηλαδή ο χρόνος κατά τον οποίο ο εργαζόμενος θα προσφέρει τις υπηρεσίες του, θα λογαριάζεται ως εργάσιμος χρόνος. Αντίθετα, η «ανενεργός» περίοδος της εφημερίας, ο χρόνος δηλαδή κατά τον οποίο ο εργαζόμενος θα παραμένει ,σε επιφυλακή για να προσφέρει τις υπηρεσίες του, όποτε τον χρειαστεί ο εργοδότης, θα θεωρείται χρόνος ...ξεκούρασης και άρα δε θα πληρώνεται.

Εν μέσω της οικονομική κρίσης, το ευρωπαϊκό νομοθέτημα δίνει νέα εφόδια στους κεφαλαιούχους για να χτυπήσουν ακόμα περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα.

Ανοίγοντας παραπέρα το δρόμο η υπουργός Απασχόλησης μαζί με τα μέτρα που ανήγγειλε για την επιδότηση των εργοδοτών έσπευσε να χρηματοδοτήσει και τη μειωμένη απασχόληση στην οποία καταφεύγουν οι επιχειρηματίες καθιερώνοντας βδομάδα 3, 4 ημερών με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών. Ετσι, η Φ. Πάλλη - Πετραλιά ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι που αναγκάζονται σε μειωμένη βδομάδα εργασίας θα μπορούν να εκπαιδεύονται τις μέρες που δε θα είναι στη δουλειά τους και να λαμβάνουν το υπόλοιπο του μισθού τους από τον ΛΑΕΚ, δηλαδή από τις εισφορές των εργαζομένων που κατευθύνονται στο συγκεκριμένο οργανισμό. Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση έρχεται να «νομιμοποιήσει» τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων, που θα πατήσουν πάνω σ' αυτή τη ρύθμιση για να γενικεύσουν το καθεστώς στις επιχειρήσεις τους.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί υποκριτικά να επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη κίνηση της, επί της ουσίας όμως δεν καταδίκασε τις ανακοινώσεις της γιατί πέραν όλων των άλλων ο συγκεκριμένος νόμος της «εκ περιτροπής εργασίας» είναι δικό του δημιούργημα:

Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το νόμο 2639/98 που σήμερα η ΝΔ τον αξιοποιεί και ο οποίος προβλέπει (άρθρο 2, παράγραφος 2): «Επίσης, κατά τη σύσταση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν κάθε μορφή απασχόλησης εκ περιτροπής ανά ημέρα, εβδομάδα ή μήνα (...). Σε περίπτωση περιορισμού της δραστηριότητάς του ο εργοδότης μπορεί να επιβάλλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του»...

συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com