Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ, "ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΤΗΣ" - μέρος γ΄ -

Με παρελθόν το 1954

Τρίτον, το ειδικό: Η Siemens, ανεξάρτητα από τα όσα της καταμαρτυρούν για τη δραστηριότητά της σε τόσες και τόσες χώρες, είναι απόλυτα βέβαιο ότι στην Ελλάδα δεν κατηγορείται πρώτη φορά ότι προωθεί ύποπτες δοσοληψίες. Το γεγονός ότι η δική της δράση, όπως και η δράση όλων των πολυεθνικών που αλωνίζουν στις χώρες, ήταν πάντα συνδεδεμένη με λαδώματα και υποψίες για εξαγορές πολιτικών, αποδεικνύεται από το ότι και το 1954, είχε εγερθεί θέμα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, μετά την υπογραφή της σύμβασης για «την ανάθεση χωρίς διαγωνισμό στη "Ζήμενς" του εκσυγχρονισμού του ΟΤΕ και του τηλεπικοινωνιακού δικτύου σε όλη τη χώρα». Μια σύμβαση που όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας οδήγησε σε παραίτηση τον γνωστό Σπύρο Μαρκεζίνη, τότε υπουργό Συντονισμού της κυβέρνησης Παπάγου.

Βέβαια, ακόμα και αυτή η πλευρά, η εμπλοκή της Siemens σε σκάνδαλο το 1954, είναι επίσης αποτέλεσμα της συνολικής πολιτικής στήριξης των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης, καρπός των προσπαθειών της εξουσίας να προωθήσει τα τάδε ή τα δείνα οικονομικά συμφέροντα. Οκτώ μήνες μετά την παραίτηση Μαρκεζίνη, είχε αποδειχθεί ότι πίσω από τη σύγκρουσή του με τον Παπάγο βρίσκονταν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ, Αγγλία και Γερμανία, για την επικράτηση των δικών τους πολυεθνικών.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλληλοκατηγορούνται σήμερα ποιος είναι βουτηγμένος στο σκάνδαλο περισσότερο από τον άλλον, κάτι που μένει να διευκρινιστεί. Το απόλυτα βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι πέρα από το σκάνδαλο με τα λαδώματα, ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ, που αφορά εξίσου και τους δύο, είναι η πολιτική, που, ιστορικά, ακολουθούν οι δύο παρατάξεις στήριξης οικονομικών συμφερόντων που ου δε μια σχέση δεν έχουν με τις βασικές λαϊκές ανάγκες. Μια πολιτική που για το συγκεκριμένο όμιλο:

  • Ξεκινά το 1900, όταν πρωτοπάτησε το πόδι του στην Ελλάδα.
  • Το 1931 ιδρύει την Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία.
  • Τα επόμενα χρόνια καταφέρνει και επικρατεί σε βάρος της αγγλικής EasternTelegraph (ασύρματη και ενσύρματη τηλεγραφία).
  • Το 1945, με τη λήξη του πολέμου, δημεύονται τα περιουσιακά της στοιχεία, αφού επρόκειτο για επιχείρηση γερμανικών συμφερόντων.
  • Το 1954, με συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική με τη γερμανική κυβέρνηση, αναλαμβάνει, στην ουσία, το στήσιμο του ΟΤΕ, ο οποίος είχε δημιουργηθεί το 1949.
  • Τη δεκαετία του '80, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ματαιώνει το πρόγραμμα δημιουργίας της κρατικής ΕΛΒΗΛ που θα προωθούσε την είσοδο των ψηφιακών συστημάτων στις τηλεπικοινωνίες και από τότε η Siemens γίνεται προνομιακός εταίρος του κράτους και του ΟΤΕ. Από εκεί και πέρα, ανεξάρτητα αν στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, το γερμανικό μονοπώλιο έκανε τις δικές του μπίζνες.

Η μόνη βιώσιμη, συμφέρουσα και αποτελεσματική λύση για το λαό συνολικά, είναι η εθνικοποίηση των ομίλων αυτών(όπως η Siemens), ώστε με γνώμονα το συμφέρον του λαού και της κοινωνίας, να ενταχθούν σε ένα ενιαίο σύστημα αξιοποίησης των παραγωγικών τους δυνατοτήτων, που θα παίρνει υπόψη του και θα στοχεύει στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα ανακατεύεται, κατά καιρούς, η τράπουλα των επιχειρηματικών συμφερόντων και ανάλογα με το πού κλίνει η πλάστιγγα, θα ασχολούμαστε περιπτωσιολογικά με το ένα ή το άλλο σκάνδαλο, ενώ στην ουσία θα μένει στο απυρόβλητο το γεγονός ότι μια χούφτα πολυεθνικών ενώσεων μπορούν και καταβροχθίζουν ό,τι πιο παραγωγικό, ό,τι πιο χρήσιμο, ό,τι πιο αναγκαίο παράγει η δουλεία των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com