Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ...ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Η ανάγκη συντονισμού του βηματισμού με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στην ηγεσία του ΝΑΤΟ επέβαλε, όπως ομολογείται, τις έκτακτες αλλαγές στην ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα πέντε μήνες νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας(ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, αποφασίστηκαν οι αποστρατείες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δ. Γράψα, στον οποίο απένειμε τον τίτλο του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, και του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστρατήγου Δ. Βούλγαρη. Παράλληλα, το ΚΥΣΕΑ επέλεξε ως νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ τον πτέραρχο (Ι) Ι. Γιάγκο, ως νέο αρχηγό ΓΕΣ τον αντιστράτηγο Φρ. Φραγκούλη και ως νέο αρχηγό ΓΕΑ τον αντιπτέραρχο (Ι) Β. Κλόκοζα. Επίσης, νέος Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και διοικητής του ΝΑΤΟικού Κέντρου στη Λάρισα, CAOC-7, τοποθετήθηκε ο αντιπτέραρχος (Ι) Ι. Πατσαντάρας. Στο Πολεμικό Ναυτικό παραμένει αρχηγός του ΓΕΝ ο αντιναύαρχος Γ. Καραμαλίκης.

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε ακόμα την τοποθέτηση του μέχρι σήμερα διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού / NDC- GR, αντιστράτηγου Π. Γιαννόπουλου, στη θέση του Β' υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ και του μέχρι σήμερα διοικητή της Σχολής Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ), αντιστράτηγου Κ. Θεοφανίδη, στη θέση του διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού / NDC- GR. Τα καθήκοντα του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού (ΓΕΠΣ) θα ασκεί, παράλληλα με τα σημερινά του, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγος Σ. Νάσης. Ακόμα το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την τοποθέτηση του μέχρι σήμερα Β' Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, αντιπτέραχου (Ι) Κ. Καλαμάτα, στη θέση του διοικητή της Σχολής Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ) και την τοποθέτηση του μέχρι σήμερα υποδιοικητή της ΣΕΘΑ, Υποπτέραρχου (Ι) Κ. Ιατρίδη, στη θέση του διοικητή Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ).

Να σημειωθεί ότι η αιφνιδιαστική ανακοίνωση των παραπάνω αλλαγών προκάλεσε ποικίλα ερωτήματα και σχόλια, ενώ είχαν κυκλοφορήσει και φήμες περί παραίτησης του Δ. Γράψα, πράγματα που επιχείρησε να διασκεδάσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκης, ορίζοντας τον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΕΘΑ ως άτυπο σύμβουλό του. Πάντως, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η επιτάχυνση των αλλαγών κατά πέντε μήνες αποδίδεται στην ανάγκη συντονισμού της θητείας των αρχηγών των ελληνικών γενικών επιτελείων με τη θητεία των αντίστοιχων ομολόγων τους των άλλων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.

Επισημαίνουν δε το γεγονός ότι μόλις πριν λίγες μέρες ανέλαβε καθήκοντα ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος αναμένεται να έρθει στην Αθήνα στις 26 του Αυγούστου, όπως πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα και ο νέος ΝΑΤΟικός αρχηγός των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Μάλιστα, προβάλλεται και το πρωτοφανές επιχείρημα πως τάχα δε θα μπορούσαν οι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι να είχαν συνομιλητές σε επίπεδο ηγεσίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι θα ήταν στις τελευταίες μέρες της θητείας τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com